Η Χιλή θα Διπλασιάσει την Παραγωγή Λιθίου για να Αποτρέψει τον Κίνδυνο Υποκατάστασης στις Μπαταρίες

Η Χιλή θα Διπλασιάσει την Παραγωγή Λιθίου για να Αποτρέψει τον Κίνδυνο Υποκατάστασης στις Μπαταρίες
energia.gr
Παρ, 29 Μαρτίου 2024 - 09:39

Για μια παγκόσμια βιομηχανία λιθίου που εξακολουθεί να παραπαίει από τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών, ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος κίνδυνος είναι να παράγεται πολύ λίγο από το μέταλλο παρά πολύ, σύμφωνα με τον Νο 2 παραγωγό στον κόσμο, τη Χιλή. Πιο απειλητικός -από την υπερπροσφορά τα επόμενα χρόνια- είναι ο κίνδυνος μιας νέας έλλειψης, η οποία θα εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη 

και θα καταστήσει τις εναλλακτικές τεχνολογίες μπαταριών πιο βιώσιμες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της νοτιοαμερικανικής χώρας.

"Η παραγωγή πρέπει να αυξηθεί ώστε να παραμείνει κερδοφόρα και ελκυστική η κατασκευή μπαταριών λιθίου για την ηλεκτροκίνηση", δήλωσε ο Μάριο Μαρσέλ σε συνέντευξή του την Πέμπτη από το γραφείο του στο Σαντιάγο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Χιλή σκοπεύει να κάνει το καθήκον της για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε έναν κατάλογο με αλατοφόρα πεδία που θα ανοίξουν για εξόρυξη στο πλαίσιο ενός σχεδίου διπλασιασμού της παραγωγής την επόμενη δεκαετία στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αν η Χιλή τα καταφέρει, η πλημμύρα της νέας προσφοράς θα είναι ευτυχής για την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς η ζήτηση αυξάνεται με την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Το λίθιο παραμένει μια εξαιρετικά ευμετάβλητη και ακόμη ανώριμη αγορά. Οι τιμές εκτινάχθηκαν μέχρι τα τέλη του 2022, καθώς οι κατασκευαστές μπαταριών προμηθεύτηκαν αποθέματα εν μέσω της επιτάχυνσης των πωλήσεων EV, πριν πέσουν πέρυσι, καθώς οι αγοραστές εξάντλησαν τα αποθέματα.

Τα δύο τρίτα της πρόσθετης παραγωγής από τη Χιλή θα προέλθουν από τη σχεδιαζόμενη συνεργασία της SQM με την κρατική Codelco και το άλλο ένα τρίτο από νέα έργα, δήλωσε ο Mαρσέλ. Ο στόχος δεν περιλαμβάνει τις προτεινόμενες επεκτάσεις στις δραστηριότητες της Albemarle Corp.

Το σχέδιο του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς για την αξιοποίηση περισσότερων από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο - βάζοντας τέλος στην πολυετή απώλεια μεριδίων αγοράς λόγω των αυστηρών ποσοστώσεων παραγωγής - χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.

Δύο υπάρχουσες αλυκές θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μελλοντικές συμβάσεις θα ελέγχονται από το κράτος. Σε δύο άλλες, οι κρατικές εταιρείες θα έχουν την ευελιξία να διαπραγματεύονται τους όρους με τους ιδιώτες εταίρους. Σε μια τρίτη διαδικασία, θα προκηρυχθούν συμβάσεις για 26 ακόμη περιοχές.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι τρία ή τέσσερα νέα έργα θα βρίσκονται υπό ανάπτυξη έως το 2026, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης Maricunga υπό την ηγεσία της Codelco, μιας άλλης περιοχής που βρίσκεται σήμερα υπό την αρμοδιότητα κρατικής εταιρείας και δύο ιδιωτικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο Marcel. Ένα άλλο ορυχείο στο γιγαντιαίο Salar de Atacama "θα ήταν δύσκολο" να αποδώσει δεδομένων των υδάτινων περιορισμών, είπε.

Όταν ο πρόεδρος Μπόριτς παρουσίασε για πρώτη φορά τη στρατηγική του για το λίθιο πριν από ένα χρόνο, η ανησυχία της βιομηχανίας επικεντρώθηκε στην έμφαση που έδωσε σε έναν μεγαλύτερο ρόλο για το κράτος και στην ανάγκη να προχωρήσει σε νέες μεθόδους που υπόσχονται να κάνουν την εξόρυξη πιο αποτελεσματική και πιο πράσινη, αλλά δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν πουθενά στον κόσμο εμπορικά.

Η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνει ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές, η πόρτα είναι ανοιχτή για τις εταιρείες να ελέγχουν τα έργα και να προχωρούν ακόμη και μόνες τους. Επιπλέον, οι νέες μέθοδοι παραγωγής - συλλογικά γνωστές ως άμεση εξόρυξη λιθίου - θα είναι μια "επιθυμητή μεταβλητή" και όχι μια απαίτηση στα νέα συμβόλαια, δήλωσε ο Mαρσέλ.

"Πολλές υπέθεσαν ότι πρόκειται για μια πιο κρατικιστική πολιτική από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, ίσως λόγω πολιτικής προκατάληψης", είπε ο υπουργός. "Το σημαντικό είναι ότι τώρα η κατάσταση έχει αποσαφηνιστεί".