Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo παρουσίασε το τελευταίο της επιβατικό όχημα με κινητήρα ντίζελ, έπειτα από 45 χρόνια παραγωγής εκατομμυρίων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Μεταξύ των ετών 2012 και 2016, το ντίζελ αντιπροσώπευε το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας, αλλά αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει τώρα, καθώς η εταιρεία κινείται προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον.

Από το 1991, η Volvo κατασκεύασε περισσότερα από 9 εκατομμύρια οχήματα με κινητήρες ντίζελ. Αλλά τα αρχεία δεν πηγαίνουν πιο πίσω, αφήνοντας 12 χρόνια χωρίς να υπολογίζονται, οπότε ο συνολικός αυτός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα, αναφέρει το Automotive News Europe.

Το τελευταίο πετρελαιοκίνητο μοντέλο ήταν ένα XC90, ένα μεγάλο SUV με υπερτροφοδοτούμενο εν σειρά 2λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα, το οποίο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής χθες στην Torslanda της Σουηδίας. Το αυτοκίνητο θα κατευθυνθεί στο μουσείο World of Volvo στο Γκέτεμποργκ, όπου θα εκτίθεται για όποιον θέλει να αναλογιστεί τις βλαβερές εκπομπές ρύπων του παρελθόντος. Καλά, όχι ακριβώς του παρελθόντος, αλλά τουλάχιστον είναι la fin για τη συμβολή της Volvo. Κατά κάποιο τρόπο. Δεν μιλάμε εδώ για την τεράστια επιχείρηση πετρελαιοκίνητων εμπορικών φορτηγών και εξοπλισμού της Volvo Trucks.

Το εργοστάσιο της Torslanda έχει στραφεί στην κατασκευή ηλεκτρικών κινητήρων για τη γκάμα των πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων της μάρκας. Μέχρι το 2030, η Volvo στοχεύει να είναι μια αποκλειστικά ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία, καθιστώντας την μία από τις πρώτες παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες που θα το κάνουν αυτό.