ΗΠΑ: Νέος Κανόνας για Περιορισμό των Διαρροών Μεθανίου από Γεωτρήσεις Πετρελαίου και Φ. Αερίου

ΗΠΑ: Νέος Κανόνας για Περιορισμό των Διαρροών Μεθανίου από Γεωτρήσεις Πετρελαίου και Φ. Αερίου
energia.gr
Πεμ, 28 Μαρτίου 2024 - 08:16

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε χθες Τετάρτη έναν τελικό κανόνα με στόχο τον περιορισμό των διαρροών μεθανίου από γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά και αλλά δημόσια εδάφη, την τελευταία της ενέργεια για την πάταξη των εκπομπών μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο κανόνας που εκδόθηκε από το Γραφείο Διαχείρισης Γης του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, θα αυστηροποιήσει τα όρια για την εκτόξευση φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακές εκτάσεις και θα απαιτήσει από τις ενεργειακές εταιρείες να βελτιώσουν τις μεθόδους ανίχνευσης

διαρροών μεθανίου που συμβάλλουν στη ρύπανση από το αέριο του θερμοκηπίου που θερμαίνει τον πλανήτη.

Η δράση ακολουθεί ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης του μεθανίου που ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο. Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε σε παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στοχεύει στις εκπομπές από υφιστάμενες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο, αντί να εστιάζει μόνο σε νέες γεωτρήσεις, όπως έκαναν προηγούμενοι κανονισμοί της EPA. Ρυθμίζει επίσης τα μικρότερα πηγάδια που πλέον απαιτείται να βρίσκουν και να κλείνουν τις διαρροές μεθανίου.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική πηγή μεθανίου στη χώρα, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, και αποτελεί βασικό στόχο για τον Μπάιντεν, καθώς η κυβέρνησή του επιδιώκει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το μεθάνιο είναι ένας κλιματικός "σούπερ ρύπος" που είναι πολλές φορές πιο ισχυρός βραχυπρόθεσμα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο κανόνας που εκδόθηκε την Τετάρτη επικαιροποιεί τους κανονισμούς που είναι πάνω από 40 ετών και θα καταστήσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υπόλογες, επιβάλλοντας αυστηρότερα όρια στην καύση και απαιτώντας από τις εταιρείες ενέργειας να βρίσκουν και να διορθώνουν τις διαρροές, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κινούνται για να διασφαλίσουν ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι και οι φυλετικοί ιδιοκτήτες ορυκτών πόρων αποζημιώνονται δίκαια μέσω των υψηλότερων πληρωμών δικαιωμάτων που προτάθηκαν πέρυσι.

Ο τελικός κανόνας θα βοηθήσει "στην πρόληψη της σπατάλης, στην προστασία του περιβάλλοντός μας και στην εξασφάλιση δίκαιης απόδοσης στους Αμερικανούς φορολογούμενους", ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ.

"Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τις βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση της σπατάλης φυσικού αερίου, λαμβάνουμε καθυστερημένα μέτρα που θα αυξήσουν τη λογοδοσία για τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα ωφελήσουν τις ενεργειακές κοινότητες τώρα και για τις επόμενες γενιές", δήλωσε η ίδια.

Ο κανόνας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ τον Ιούνιο, αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια ετησίως σε πρόσθετα δικαιώματα, ενώ θα αποτρέψει τη σπατάλη δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου μέσω εξαερισμού, καύσης και διαρροών, δήλωσαν ο Haaland και άλλοι αξιωματούχοι.

Η δραστηριότητα εκτόνωσης και καύσης από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσιες εκτάσεις έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Μεταξύ του 2010 και του 2020, ο συνολικός όγκος φυσικού αερίου που χάθηκε λόγω εξαέρωσης και καύσης σε ομοσπονδιακές και φυλετικές εκτάσεις ανήλθε κατά μέσο όρο σε περίπου 44,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ετησίως - αρκετά για να εξυπηρετήσουν περίπου 675.000 σπίτια, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια απότομη αύξηση από τον ετήσιο μέσο όρο των 11 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών που χάνονταν από εξαερισμό και καύση τη δεκαετία του 1990.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες χαιρέτισαν τον κανόνα, χαρακτηρίζοντας το μεθάνιο τεράστιο παράγοντα που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

"Οι ισχυροί κανόνες του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόρριψη μεθανίου είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να προστατεύσουν τους φορολογούμενους από τη σπατάλη ενεργειακών πόρων", δήλωσε ο Jon Goldstein, ανώτερος διευθυντής ρυθμιστικών και νομοθετικών υποθέσεων του Environmental Defense Fund.

"Η εξάλειψη των αποβλήτων από τη συνήθη εξαέρωση και την εκτόξευση των συναφών αερίων εξοικονομεί εγχώριους ενεργειακούς πόρους ... μειώνει τον αρνητικό αντίκτυπο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κλίμα και προστατεύει την υγεία των πρωτοβάθμιων κοινοτήτων", δήλωσε ο Tannis Fox, ανώτερος δικηγόρος στο Western Environmental Law Center, μια άλλη περιβαλλοντική ομάδα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, η κορυφαία ομάδα άσκησης πίεσης για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαρακτήρισε τον νέο κανόνα υπερβολή που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την αμερικανική παραγωγή ενέργειας.

 Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ είχε ήδη ανακοινώσει έναν κανόνα για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Το σχέδιο αμφισβητήθηκε σε δικαστήριο και αργότερα αποδυναμώθηκε υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ανταγωνιστικές δικαστικές αποφάσεις εμπόδισαν την εφαρμογή των κανόνων της εποχής Τραμπ και Ομπάμα, οδηγώντας την υπηρεσία να επιστρέψει σε κανόνες που αναπτύχθηκαν πριν από 40 και πλέον χρόνια.

Εκτός από τον κανόνα της EPA, ένας νόμος για το κλίμα του 2022 που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο πρόκειται να επιβάλει τέλος στους παραγωγούς ενέργειας που υπερβαίνουν ένα ορισμένο επίπεδο εκπομπών μεθανίου. Το τέλος, που αρχικά ορίζεται σε 900 δολάρια ανά μετρικό τόνο μεθανίου, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβάλλει άμεσα φόρο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.