IRENA: Αύξηση – Ρεκόρ για τις ΑΠΕ Κατά 473 GW Παγκοσμίως το 2023 – Ανισομερής η Κατανομή

IRENA: Αύξηση – Ρεκόρ για τις ΑΠΕ Κατά 473 GW Παγκοσμίως το 2023 – Ανισομερής η Κατανομή
energia.gr
Τετ, 27 Μαρτίου 2024 - 16:24

Πέρυσι σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, με συνολική ισχύ 3.870 GW παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) την Τετάρτη. Η έκθεση, με τίτλο Renewable Capacity Statistics 2024, αποκαλύπτει ότι οι ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 86% νέας δυναμικότητας

Η παγκόσμια κατανομή αυτής της ανάπτυξης, ωστόσο, υποδηλώνει μια τάση που απέχει πολύ από τον στόχο του 2030 για τριπλασιασμό της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον IRENA, η αύξηση της δυναμικότητας ΑΠΕ κατά 473 GW συνολικά οφείλεται, για άλλη μια φορά, κατά κύριο λόγο στην Ασία, με μερίδιο 69%, όπου η αύξηση δυναμικότητας ανήλθε στα 326 GW. Η Κίνα ηγήθηκε αυτής της ανάπτυξης, με αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 63%, φτάνοντας τα 297,6 GW.

Αν και η Αφρική σημείωσε κάποια αύξηση, ήταν συγκριτικά μικρή, με έναν οριακό μόνο ρυθμό ανάπτυξης, 4,6%, αγγίζοντας τα 62 GW.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε: «Αυτή η εκπληκτική αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής στις ΑΠΕ δείχνει ότι αυτές είναι η μόνη διαθέσιμη τεχνολογία για την ταχεία κλιμάκωση της ενεργειακής μετάβασης σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων».

«Παρόλα αυτά, τα δεδομένα χρησιμεύουν επίσης ως ένδειξη ότι η πρόοδος δεν προχωρά αρκετά γρήγορα για να προσθέσει τις απαιτούμενες [ενν. για την εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων] 7,2 τεραβατώρες (TW) ΑΠΕ εντός των επόμενων επτά ετών, σύμφωνα με το σενάριο World Energy Transitions Outlook 1,5°C του IRENA» πρόσθεσε ο La Camera.