Το Νέο Ρεκόρ στην Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας και ο Κίνδυνος από την Ανεπάρκεια Δικτύων

Το Νέο Ρεκόρ στην Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας και ο Κίνδυνος από την Ανεπάρκεια Δικτύων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 27 Μαρτίου 2024 - 08:46

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τις πρώτες 60 ημέρες του 2024 πέτυχε η Ευρώπη νέο ρεκόρ πράσινης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έφθασε στο 60% και αντιστοιχεί σε 516,5 TWh, ήτοι ποσοστιαία αύξηση 12% από την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, χάρη, κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικά, ηλιακά και αιολικά έργα, αλλά και στην ισχυρή συμμετοχή των πυρηνικών σταθμών. Σύμφωνα με στοιχεία του ενεργειακού think tank, Ember, η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος του έτους που διανύουμε

ήταν 351 TWh, ήτοι, η χαμηλότερη των τελευταίων εννέα ετών αν και υψηλότερη κατά τουλάχιστον 8% έναντι του πρώτου δίμηνου, το 2023.

Ακόμη, η παραγωγή άνθρακα έπεσε κατά 15% από την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η παραγωγή με χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 4%, σε ευθυγράμμιση με την ντιρεκτίβα της ΕΕ για εθελοντική μίωση της κατανάλωσης του ορυκτού καυσίμου, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και για θέρμανση.

Όσον αφορά στην πυρηνική ενέργεια παρέμεινε, σε πείσμα των αντιδράσεων, η μεγαλύτερη ενιαία πηγή καθαρής ενέργειας στην Γηραιά ήπειρο αφού συνείσφερε 172,5 TWh, ήτοι ποσοστό +4,1% από το πρώτο δίμηνο, το 2023, αν και το δεύτερο πιο χαμηλό για το ίδιο χρονικό διάστημα από το 2015, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων στην Γερμανία και των προβλημάτων που εμφάνισαν οι αντίστοιχοι σταθμοί στην Γαλλία.

Ακολούθησαν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα που παρήγαγαν συνολικά 153 TWh και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας στην ήπειρο, με το μερίδιό τους να φθάνει στο 17,6% του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική παραγωγή από υδροηλεκτρικά αυξήθηκε κατά +23% από την ίδια περίοδο το 2023, κυρίως χάρη στην ισχυρή παραγωγή στην Νορβηγία, την Γαλλία, την Ελβετία και την Πορτογαλία.

Στην τρίτη θέση από πλευράς μεριδίου παραγωγής βρέθηκαν τα αιολικά πάρκα που παρήγαγαν 137,5 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο δίμηνο του έτους, ήτοι νέο υψηλό στα χρονικά, με ποσοστιαία αύξηση +14% από την αντίστοιχη περίοδο, το 2023.

Ομοίως, η παραγωγή από φωτοβολταϊκά έργα αυξήθηκε στο νέο υψηλό των 24,4 TWh, ή ποσοστό +19% περισσότερο από την αντίστοιχη χρονική περίοδο, πέρυσι. 

Είναι ενδειτικό της ιστορικών διαστάσεων μεταστροφής στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το γεγονός ότι η από κοινού παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό +11%.

Η ανάγκη για νέα δίκτυα

Και ενώ τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την εικόνα που θα έχει το νέο ηλεκτρικό σύστημα του μέλλοντος , έρχεται η Eurelectric να προειδοποιήσει ότι η ανεπάρκεια δικτύων θα κοστίσει περισσότερο από την συνολική αξία των επενδύσεων, καθαυτών και καλεί να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους διαχειριστές

Όπως εξηγεί σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη, 26 Μαρτίου,  δεν θα πρέπει να αναβάλλονται οι επενδύσεις σε νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην Ευρώπη, εξαιτίας των ανησυχιών ότι θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές με αυξημένα κόστη, επειδή, χωρίς αυτές, οι πολίτες θα κληθούν να επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερα, σημειώνει η Eurelectric. 

Οι διασυνδέσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επέκταση των ΑΠΕ και για την προσαρμογή των δικτύων στις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης, της βιομηχανίας, των μεταφορών και της θέρμανσης.

Για να καταδείξει τη σημασία της ανάπτυξης νέων δικτύων, επισημαίνει ότι σήμερα, υπάρχουν περί τα 3.000 GW νέων έργων ΑΠΕ που αναμένουν άδεια σύνδεσης με το δίκτυο, σε παγκόσμια κλίμακα. 

Καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά καθυστερήσεων στην κατασκευή και την λειτουργία νέων δικτύων, η κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρισμό θα αποδειχτεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση στα χρόνια που έπονται. Και το γεγονός ότι η ΕΕ σχεδιάζει να έχει εξηλεκτρίσει την παραγωγή σε ποσοστό 50% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, έως το 2040, σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα θα πρέπει να θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.

Η έκθεση αναφέρει ότι αν συνεχίσει να δίνεται προσοχή στο βραχυπρόθεσμο κόστος, θα καθυστερούν οι αναγκαίες επενδύσεις σε νέες διασυνδέσεις, κάτι που θα επιφέρει, νομοτελειακά, ραγδαία αύξηση του κόστους από την ανεπαρκή ανάπτυξη του δικτύου. 

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby, “το κόστος της αδράνειας για την κοινωνία θα είναι πολύ υψηλότερο από την προσωρινή επένδυση σε υψηλότερο επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι το δίκτυό μας μπορεί να παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στην κοινωνία σε μια οικονομία που θα έχει  απαλλαγεί από τις εκπομπές CO2.”