Κέρδη Ρεκόρ για τις Πετρελαϊκές παρά την Αυξανόμενη Ανησυχία για την Κλιματική Αλλαγή

Κέρδη Ρεκόρ για τις Πετρελαϊκές παρά την Αυξανόμενη Ανησυχία για την Κλιματική Αλλαγή
energia.gr
Τρι, 26 Μαρτίου 2024 - 10:30

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες χρησιμοποίησαν ένα βιομηχανικό συνέδριο αυτή την εβδομάδα για να επιχειρηματολογήσουν κατά της ταχείας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, καθώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων ενθαρρύνονται από την υψηλή ζήτηση και τα κέρδη ρεκόρ παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή.

 Οπως αναφέρουν οι FT, τα στελέχη που συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση CERAWeek στο Χιούστον εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θα συνεχίσει να αυξάνεται, λίγους μήνες αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 δεσμεύτηκαν να αρχίσουν τη "μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα" και να τριπλασιάσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

"Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου", δήλωσε στους Financial Times ο Άλαν Άρμστρονγκ, διευθύνων σύμβουλος της Williams, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου.

«Γυρίστε το ρολόι πίσω τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν: ''Ω, όλα θα είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπαταρίες'' - και τώρα λένε: ''Ουάου, αυτό θα είναι πάρα πολύ ακριβό''».

Τα αισιόδοξα σχόλια στην εκδήλωση - η οποία σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών με περισσότερους από 8.000 αντιπροσώπους - ήρθαν με φόντο την άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ και την αυξανόμενη επιστημονική ανησυχία για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ σήμανε αυτή την εβδομάδα "κόκκινο συναγερμό", καθώς επιβεβαίωσε ότι το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Επισήμανε πρωτοφανείς θερμοκρασίες στην επιφάνεια και στους ωκεανούς, υποχώρηση των παγετώνων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο Jim Skea, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε σε συνέδριο των FT την περασμένη εβδομάδα ότι ο κόσμος βρίσκεται σε "άγνωστη περιοχή".

Ωστόσο, οι ηγέτες της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το κόστος που συνδέεται με την ταχεία στροφή προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Η ραγδαία κατασκευή κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης που καταναλώνουν ενέργεια, η αύξηση του πληθυσμού και ο σαρωτικός εξηλεκτρισμός σημαίνουν ότι απαιτούνται αυξήσεις σε όλες τις μορφές ενέργειας, εκτός από τον άνθρακα, για να καλυφθεί η ζήτηση, είπαν.

Ο Liam Mallon, επικεφαλής της upstream επιχείρησης της ExxonMobil, δήλωσε ότι η "ωμή πραγματικότητα" είναι ότι ο κόσμος "δεν βρίσκεται ακόμη σε σημείο όπου οι μεγάλοι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για το κόστος αυτής της νέας ενέργειας και οι καταναλωτές πιθανότατα δεν γνωρίζουν πραγματικά το κόστος της".

"Μέχρι να υπάρξει μια οικονομία της αγοράς και όλοι να κατανοήσουν το κόστος της, οι καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα από όσα πρέπει να πληρώνουν για την ενέργεια - απλό, δεν είναι τόσο περίπλοκο", είπε. "Μπορείτε να επιχειρηματολογείτε όλη μέρα για το πράσινο και τις ΜΚΟ, αλλά αυτά είναι τα γεγονότα. Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα αρχίζει να βρίσκει απήχηση".

Ηδη η Shell αποδυνάμωσε την περασμένη εβδομάδα τον στόχο της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η BP, η οποία μείωσε τους δικούς της στόχους για το κλίμα πέρυσι, υπογράμμισε στο συνέδριο τις δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη λεκάνη Permian των ΗΠΑ.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κατέρριψε νέα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και η χώρα αντλεί πλέον περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος στην ιστορία. Εν τω μεταξύ, η άνοδος των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να αναφέρουν κέρδη ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια.

"Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και, αντίθετα, να επενδύσουμε σε αυτά επαρκώς αντανακλώντας ρεαλιστικές παραδοχές ζήτησης", δήλωσε ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, στους αντιπροσώπους του συνεδρίου αυτή την εβδομάδα.

Αλλά ορισμένα στελέχη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνέδριο αντέδρασαν στην αφήγηση περί ορυκτών καυσίμων.

Η Sandhya Ganapathy, επικεφαλής της EDP Renewables North America, χαρακτήρισε τις δηλώσεις των στελεχών πετρελαίου και φυσικού αερίου "περιορισμένη" άποψη για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μέλλον.

Ο Mark Hutchinson, διευθύνων σύμβουλος της Fortescue Energy, απάντησε στα σχόλια του Nasser της Aramco λέγοντας: "Η φαντασίωση είναι ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πιστεύει ότι βάζοντας περισσότερες εκπομπές στον κόσμο, αυτός γίνεται καλύτερος. Έχετε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να δείχνει τα δόντια της ... τώρα ο κόσμος ξέρει ότι αυτοί οι τύποι δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσουν μέρος της λύσης" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα στελέχη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου επεσήμαναν την ανάγκη για αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια που θα τροφοδοτήσει την αλματώδη αύξηση της ζήτησης ενέργειας που προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό των κέντρων δεδομένων που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 1.000 τεραβατώρες μέχρι το 2026, υπερδιπλάσια των επιπέδων του 2022 και μια αύξηση ισοδύναμη με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας σε διάστημα τεσσάρων ετών.

"Αυτά τα σπουδαία πράγματα που κάνει ο πολιτισμός, η καινοτομία που αναπτύσσουμε, εξαρτώνται από τη βιομηχανία μας για να τα υλοποιήσει", δήλωσε ο Toby Rice, διευθύνων σύμβουλος της EQT, του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

"Όταν μιλάμε για κέντρα δεδομένων, δεν πρόκειται να υπάρξει: "Λοιπόν, ας κάνουμε αιολική και ας κάνουμε ηλιακή ενέργεια" - αυτό χρειάζεται αξιόπιστη, σταθερή ενέργεια που μπορεί να παρασχεθεί μόνο με υδρογονάνθρακες".

Πέρυσι, ο ΙΕΑ προέβλεψε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, μια πρόβλεψη που αμφισβητήθηκε από την ομάδα παραγωγών Opec+ και από πολλές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες δεν αναμένουν ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί πριν από τη δεκαετία του 2030 ή αργότερα.

Ο κόσμος επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσθέτοντας το 2023 50% περισσότερη δυναμικότητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ενώ η ταχύτερη ανάπτυξη αναμένεται τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, ο ΙΕΑ αντιμετωπίζει αντιδράσεις από το Big Oil και τους Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με μια ομάδα νομοθέτων να κατηγορούν την Τετάρτη τον οργανισμό ότι υιοθετεί "λανθασμένες και ανησυχητικές" θέσεις για τα ορυκτά καύσιμα και απομακρύνεται από την κύρια αποστολή του, την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από την Carbon Tracker διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο εξακολουθούν να μην ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά τα εταιρικά μηνύματα για την υποστήριξη ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι διαδηλωτές έξω από την εκδήλωση στο Χιούστον πραγματοποίησαν μια εικονική "πορεία κηδείας", καθώς κατηγόρησαν τα στελέχη για τη ρύπανση στις κοινότητες του Κόλπου και τη συμβολή της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή.

"Η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα βλάπτει και σκοτώνει και προκαλεί πόνο σε κοινότητες και ανθρώπους εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο James Hiatt, ακτιβιστής από τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα.

"Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού όπου πρέπει να αλλάξουμε, αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε μαζικά δεινά στα παιδιά μας και στα παιδιά τους".