Μεγάλοι όγκοι ρωσικού ντίζελ βρίσκονται αποθηκευμένα σε τάνκερ, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η Μόσχα δυσκολεύεται να βρει αγοραστές για τα βαρέλια αυτά, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί προέκυψε αυτή η υπερπροσφορά, ωστόσο, ως γνωστόν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εντείνει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο τους τελευταίους μήνες

βάζοντας στη μαύρη λίστα κάποιους μεσάζοντες και μεμονωμένα πλοία - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που διαχειρίζεται η ρωσική κρατική εταιρεία τάνκερ Sovcomflot PJSC.

Κατά μέσο όρο 6,2 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ βρίσκονταν σε πλοία τις 10 ημέρες έως τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης Kpler, τη μεγαλύτερη ποσότητα τουλάχιστον από το 2017.

Αυξάνεται ο όγκος του ρωσικού ντίζελ που βρίσκεται εν πλω (πηγή: Bloomberg)

Η πρόσφατη αυτή συσσώρευση αποθεμάτων ξεπερνά εύκολα αυτό που παρατηρήθηκε στην πανδημία και ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2023, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις που απαγόρευαν τις αποστολές ποσοτήτων από την Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει βάλει στο στόχαστρο τα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επιθέσεις από drones, ώστε να εμποδίζει την ικανότητά τους να παράγουν καύσιμα. Συνεπώς, όπως παρατηρεί το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο οι επιθέσεις αυτές δεν πρέπει να είναι αιτία της αύξησης των ποσοτήτων ρωσικού ντίζελ που βρίσκονται εν πλω.