Η πρόεδρος της National Grid Ventures, Katie Jackson, ζήτησε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων ΕΕ-Ην.Βασιλείου για να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε στο ετήσιο συνέδριο WindEurope 2024 για την ανάγκη να αμβλυνθούν οι «αντίθετοι άνεμοι και οι τριβές» μετά το Brexit, καθώς ο υπουργός Ενέργειας Άντριου Μπρόντι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για μια βασική διμερή συνάντηση σχετικά με τις μελλοντικές διασυνοριακές ρυθμίσεις για το εμπόριο ενέργειας.

Η Τζάκσον είπε ότι έξι άμεσες διασυνδέσεις από άκρο σε άκρο είχαν κατασκευαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά ότι οι ιδιοκτήτες συστημάτων μεταφοράς χρειάζονταν πολιτικούς για να δώσουν «σαφή κανονιστική βεβαιότητα» εάν επρόκειτο να προχωρήσουν σε περισσότερες.

Πρόσθεσε: «Πρέπει να αμβλύνουμε τις τριβές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συντονίζουμε τον σχεδιασμό και την κατανομή εσόδων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν δεν το κάνουμε, τότε οι καταναλωτές θα χάσουν τη μεγιστοποίηση της αξίας όλης αυτής της επένδυσης αλλά και της αξίας του αιολικού πόρου της Βόρειας Θάλασσας. Το βλέπουμε ως μια κοινή πρόκληση και χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική προσέγγιση, όχι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι χωριστά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ήδη συνδεδεμένοι και πρέπει να είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ενεργειακής Υποδομής του DESNZ (Department for Energy Security& Net Zero του Ην. Βασιλείου), Άσλεϊ Ίμπετ, δήλωσε ότι υπήρχαν ήδη στενότεροι δεσμοί μετά την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ενεργειακής Συνεργασίας της Βόρειας Θάλασσας τον Δεκέμβριο του 2022.

Αυτό δεσμεύει όλα τα μέρη να συνεργαστούν για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ιμπέτ είπε: «Βλέπουμε σημαντικό αμοιβαίο όφελος από τη βαθιά συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε θεσμικό επίπεδο και τα κράτη μέλη.

«Προσφέρουμε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (υπεράκτιας παραγωγής) και οι διασυνδέσεις αποτελούν μια εξαιρετικά περίπλοκη τεχνική πρόκληση και ένα εξαιρετικά περίπλοκο ρυθμιστικό σύστημα πέρα από αυτό.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους και ένα βασικό ζητούμενο θα ήταν να συνεργαστούμε για να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτές τις μελλοντικές ρυθμίσεις»