Π. Μαρινάκης: «Ακόμη και σε Τιμή Προ Ενεργειακής Κρίσης τα Σταθερά Τιμόλογια 6μηνης Διάρκειας»

Π. Μαρινάκης: «Ακόμη και σε Τιμή Προ Ενεργειακής Κρίσης τα Σταθερά Τιμόλογια 6μηνης Διάρκειας»
energia.gr
Πεμ, 21 Μαρτίου 2024 - 14:26

Η πλειονότητα των καταναλωτών εντάχθηκε από την 1.1.2024 στο ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο το οποίο θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση, ώστε να είναι γνωστό σε όλους ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος και τί ποσό πληρώνουν οι καταναλωτές κάθε μήνα, τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή εισαγωγική του τοποθέτηση

Μάλιστα, επισήμανε ότι, με την τροποποίηση του πλαισίου, δόθηκε η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας και πάνω, σε τιμή προ ενεργειακής κρίσης.

Όπως σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο, είτε «πράσινο» άλλου παρόχου, είτε διαφορετικής σήμανσης σε οποιονδήποτε πάροχο και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, αζημίως.

Σχετικά με τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, τόνισε ότι πέρυσι τον Μάρτιο στον μεγαλύτερο πάροχο, η τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές προ επιδότησης ήταν στα 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μετά την επιδότηση στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ενώ, τον Μάρτιο του 2024 η τιμή του «πράσινου» τιμολογίου ανέρχεται σε 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 45% χαμηλότερη προ επιδοτήσεων και 30% μετά την εφαρμογή της επιδότησης.

Όσον αφορά στη μείωση των τιμών από τον Ιανουάριο του 2024, οπότε και εφαρμόστηκε το ειδικό τιμολόγιο έως και σήμερα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αυτή κυμαίνεται στο επίπεδο του 30%-40%. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η μείωση είναι αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς, ενώ παράλληλα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ανταγωνισμό που έχει ενταθεί με τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, ο ανταγωνισμός δεν εντάθηκε μόνο στο πράσινο τιμολόγιο, αλλά και στους υπόλοιπους τύπους τιμολογίων και ιδιαίτερα στα «μπλε», δηλαδή στα σταθερά τιμόλογια, όπου η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα με τροποποίηση του πλαισίου να προσφέρονται από τους προμηθευτές προϊόντα εξάμηνης διάρκειας, σε αντίθεση με τα ετήσια που ίσχυαν πριν. «Με αυτό τον τρόπο, οι πάροχοι προσφέρουν ακόμα χαμηλότερες τιμές για σταθερή διάρκεια από 6 μήνες και πάνω και μάλιστα ακόμα και κάτω από 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή σε τιμή προ ενεργειακής κρίσης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.