Μόσχα – Στο υψηλότερο επίπεδο του έτους διαμορφώνονται οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, καθώς οι μεταφορές από ένα βασικό λιμάνι του Ειρηνικού άρχισαν να ανακάμπτουν κατόπιν καταιγίδας, η οποία εμπόδισε τις εργασίες φορτώσεως την προηγούμενη εβδομάδα

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, το άλμα των 590.000 βαρελιών ημερησίως κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε προς τις 10 Μαρτίου ήρθε λίγο μετά την ανανέωση της δεσμεύσεως της Μόσχας στην προσπάθεια του ΟΠΕΚ+ να αποτρέψει την συσσώρευση παγκόσμιου πλεονάσματος και να στηρίζει τις τιμές περιορίζοντας την παραγωγή. Οι εβδομαδιαίες ροές ήταν 20.000 βαρέλια την ημέρα πάνω από την δέσμευση της Ρωσίας προς του εταίρους της για το πρώτο τρίμηνο, με τον μέσον όρο των τεσσάρων εβδομάδων να ξεπερνά τον στόχο κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας προς τι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει. Επί της ουσίας, με την διακοπής των ροών προς την Βουλγαρία στα τέλη του περασμένου έτους, η Τουρκία είναι πλέον η μόνη αγορά μικρών αποστάσεων για τα φορτία από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας. Συγκεκριμένως, οι εξαγωγές προς την Τουρκία παρέμειναν σταθερές σε περίπου 417.000 βαρέλια ημερησίως κατά τις τέσσερεις εβδομάδες έως τις 10 Μαρτίου. Πρακτικώς, ισοφαρίστηκε το υψηλό της εβδομάδος που έληξε στις 5 Δεκεμβρίου, συνεχίζοντας την ενίσχυση των ρωσικών εξαγωγών.