Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν επιβιώσει από το διπλό σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με μια «ενισχυμένη συνεργασία» μεταξύ του αιολικού τομέα και των κυβερνήσεων, σύμφωνα με την WindEurope. Ο πρόεδρος της WindEurope, Χοσέ Λουίς Μπλάνκο είπε ότι «από την κρίση ήρθε μια αίσθηση επείγοντος» για την ενίσχυση των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το εισαγόμενο αέριο.

Ο Μπλάνκο είπε από το Μπιλμπάο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αιολικής Ενέργειας του περασμένου έτους και του EU Wind Power Package για να επιταχύνει την αδειοδότηση, να βελτιώσει την πρόσβαση σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, να αυξήσει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη και να παράσχει ένα «επίπεδο ανταγωνισμού» μεταξύ τοπικών και διεθνών κατασκευαστών.

Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης ανέμου έχει σφραγιστεί και από τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ με την Ισπανία να τον μεταφράσει σε εθνική συμφωνία μέσω της σημερινής υπογραφής του Ισπανικού Χάρτη ανέμου από την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της χώρας Teresa Ribera.

Ο Μπλάνκο δήλωσε: «Μια ανθεκτική Ευρώπη έχει επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική ανάπτυξη. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της αιολικής βιομηχανίας και των κυβερνήσεων. Η Wind δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη και προσθέτει στις αξίες της Ευρώπης».