Η Βουλγαρία αποφάσισε να επενδύσει περισσότερα από 295 εκατ. ευρώ στον λεγόμενο "Κάθετο Διάδρομο", μια βασική πρωτοβουλία μεταξύ των διαχειριστών μεταφοράς φυσικού αερίου επτά βαλκανικών χωρών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή είναι η αξία, εξαιρουμένου του φόρου προστιθέμενης αξίας, ενός δημόσιου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε σε σχέση με το έργο που αποσκοπεί στην επέκταση των υφιστάμενων συνδέσεων

φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Oπως αναφέρει το σημειώνει το euractiv, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος του εκτελεστικού διευθυντή της Bulgartransgaz Vladimir Malinov και υλοποιήθηκε μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης στις 14 Μαρτίου, δήλωσε η Bulgartransgaz την Τετάρτη.

"Μετά τον πιθανό τερματισμό της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας από τις αρχές του 2025, ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας θα είναι το μόνο έργο που μπορεί να εξασφαλίσει τόσο την απαραίτητη μεταφορά υγροποιημένου αερίου όσο και τη συνεχή λειτουργία του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου και των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία", δήλωσε ο Malinov τον Φεβρουάριο.

Το έργο αυτό αποσκοπεί στην αύξηση της ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου στα σημεία διασύνδεσης Kulata/Sidirokastro στην κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και Negru Voda/Kardam από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία. Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν επίσης τη σημασία του έργου αυτού.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η επέκταση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz θα επιτρέψει στον "Κάθετο Διάδρομο" να επιτύχει τους στόχους της διαφοροποίησης και της βελτίωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με τη μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το νότο στο βορρά.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια σύμβαση που διενεργείται για το έργο.

Ο Malinov δήλωσε πριν από ένα μήνα: "Αυτή η στρατηγική διαδρομή θα εγγυηθεί την πρόσβαση των καταναλωτών της Ανατολικής Ευρώπης στις πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου".

"Με την υλοποίηση των έργων για την αύξηση των δυνατοτήτων από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία, θα δοθεί η τεχνική δυνατότητα μεταφοράς των πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της υφιστάμενης υποδομής", πρόσθεσε.

Οι βουλγαρικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησαν τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης από την Επιτροπή για την υλοποίηση των έργων του κάθετου διαδρόμου. Η συνολική ενδεικτική αξία των δύο έργων του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου της Bulgartransgaz ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

"Αναζητούμε επιλογές για τη χρηματοδότηση των έργων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κεφαλαίου της εταιρείας, της χρηματοδότησης μέσω χρέους, της χρήσης κρατικών εγγυήσεων και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης", δήλωσε ο Malinov τον Φεβρουάριο.