ΗΠΑ: Έκθεση Συνιστά Αύξηση στις Κρατικές Επιδοτήσεις προς τη Βιομηχανία Ηλιακής Ενέργειας Απέναντι στον Κινεζικό Ανταγωνισμό

ΗΠΑ: Έκθεση Συνιστά Αύξηση στις Κρατικές Επιδοτήσεις προς τη Βιομηχανία Ηλιακής Ενέργειας Απέναντι στον Κινεζικό Ανταγωνισμό
energia.gr
Τετ, 20 Μαρτίου 2024 - 15:25

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την οικοδόμηση μιας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα του εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας έχουν σταματήσει και θα απαιτήσουν επείγουσα κυβερνητική δράση για την υποστήριξη των εργοστασιακών μονάδων που είναι απαραίτητες ώστε η χώρα να ανταγωνιστεί την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανάλυση του Guidehouse Insights, που διεξήχθη για λογαριασμό του Συνασπισμού Solar Energy Manufacturers for America (SEMA), αναφέρει ότι οι υπάρχουσες ομοσπονδιακές επιδοτήσεις και εμπορικές πολιτικές δεν επαρκούν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς στις ΗΠΑ να αντεπεξέλθουν στην παγκόσμια υπεπροσφορά ηλιακού εξοπλισμού.

Πολλοί στην βιομηχανία ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ ανησυχούν ότι τα δεκάδες εργοστάσια η κατασκευή των οποίων έχει προαναγγελθεί μετά από την ψήφιση του νόμου περί κλιματικής αλλαγής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το 2022, μπορεί να είναι αντιοικονομικά καθώς οι παγκόσμιες τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν καταρρεύσει λόγω του νέου «κύματος» παραγωγής από την Ασία.

«Αυτό που κυρίως ζητάμε είναι μια αίσθηση επείγοντος και μια ανανεωμένη δέσμευση για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνασπισμού SEMA, Μάικ Καρ σε συνέντευξή του. «Δεν υπάρχει θεμελιώδης λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να έχουμε αυτόν τον κλάδο εδώ, αλλά χρειάζεται ένα επίπεδο δέσμευσης και προθυμία να διατηρήσουμε την πίεση και να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Αν και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) αποδέσμευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας, η έκθεση της SEMA συνιστά πιο συντονισμένη ομοσπονδιακή υποστήριξη για εγχώρια εργοστάσια ηλιακής ενέργειας. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερα πρότυπα για τους προγραμματιστές έργων ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιπλέον πίστωση φόρου 10% για χρήση εξαρτημάτων αμερικανικής κατασκευής.

Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, τα έργα μπορούν να διεκδικήσουν την πίστωση ακόμη και αν οι κυψέλες από τα οποία αποτελούνται τα πάνελ τους είναι κατασκευασμένες από κινεζικά υλικά. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν κανένα κίνητρο για την κατασκευή εγχώριων πηγών για υλικά, όπως «γκοφρέτες» πυριτίου και το ηλιακό πολυπυρίτιο, γεγονός που καθιστά τη βιομηχανία εξαρτημένη από προϊόντα του εξωτερικού.

Η έκθεση καλεί επίσης την κυβέρνηση Μπάιντεν να εντείνει την επιβολή των δασμών σε πάνελ που εισάγονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Μπάιντεν διέκοψε αυτούς τους δασμούς πριν από σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι επενδυτές παραπονέθηκαν ότι αυτό θα αύξανε το κόστος και θα έβλαπτε την ανάπτυξη μιας από τις πιο βασικές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

«Οι δασμοί πρέπει να επιβάλλονται αποτελεσματικά και να εισπράττονται, εάν θέλουμε να λειτουργήσουν», τονίζει η έκθεση.

Τέλος, η έκθεση της SEMA συνιστά την αυστηρότερη επιβολή ενός νόμου των ΗΠΑ που απαγορεύει τα αγαθά που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτεί να χρησιμοποιούνται μόνο πάνελ κατασκευασμένα με εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής σε ομοσπονδιακά ηλιακά έργα.