ΗΠΑ: Πώς η Intel Εξασφάλισε $ 8,5 δισ., σε Μετρητά για την Παραγωγή Τσιπ από τον Μπάιντεν

ΗΠΑ: Πώς η Intel Εξασφάλισε $ 8,5 δισ., σε Μετρητά για την Παραγωγή Τσιπ από τον Μπάιντεν
energia.gr
Τετ, 20 Μαρτίου 2024 - 13:19

Οι πιέσεις του απέδωσαν καρπούς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια πιέζοντας την Ουάσινγκτον να διαθέσει δισεκατομμύρια στους αμερικανούς κατασκευαστές τσιπ, και αυτό απέδωσε καρπούς για την εταιρεία του με την είδηση ότι θα λάβει επιχορηγήσεις ύψους έως και 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

"Θα είναι η μεγαλύτερη ανακοίνωση επιχορήγησης σε οποιονδήποτε αποδέκτη τσιπ", δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο ανακοινώνοντας τα νέα.

Η προκαταρκτική συμφωνία παγιώνει τη θέση της Intel ως το επίκεντρο της προσπάθειας του προέδρου Μπάιντεν για την επανεκκίνηση της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ. Η Intel αναφέρει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά νέων έργων στην Αριζόνα, το Οχάιο, το Νέο Μεξικό και το Όρεγκον - όπου επενδύονται συνολικά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει κυβερνητικά δάνεια ύψους έως και 11 δισ. δολαρίων. Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ θα διεκδικήσει επίσης μια νέα φορολογική πίστωση για τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον στα αποτελέσματά της τα επόμενα χρόνια, καθώς η Intel επικεντρώνεται στην παραγωγική ικανότητα για την παραγωγή των πιο προηγμένων τσιπ της.

"Ήμασταν ο Αμερικανός πρωταθλητής για τους ημιαγωγούς... και έτσι αναλάβαμε πραγματικά να προωθήσουμε αυτή τη νομοθεσία", δήλωσε ο Gelsinger στους δημοσιογράφους πριν από την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Biden και η υπουργός Raimondo θα μεταβούν με τον Gelsinger στην πανεπιστημιούπολη της εταιρείας στο Chandler της Αριζόνα για να ανακοινώσουν την απόφαση.

Η επέκταση της εν λόγω εγκατάστασης στην Αριζόνα θα περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων κατασκευής αιχμής και τον εκσυγχρονισμό ενός υφιστάμενου εργοστασίου. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση του ιδιωτικού τομέα στην ιστορία της πολιτείας και θα δημιουργήσει 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση στην πολιτεία τα επόμενα χρόνια.

Πώς ο Gelsinger ''φλέρταρε'' την Ουάσινγκτον
Ο Γκέλσινγκερ ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Intel τον Φεβρουάριο του 2021 και ήρθε γρήγορα σε επαφή με τους αξιωματούχους του Μπάιντεν, οι οποίοι επίσης εγκαθίσταντο στα νέα τους γραφεία περίπου την ίδια εποχή. Έτσι έγινε το βασικό δημόσιο πρόσωπο των τότε αναδυόμενων προσπαθειών της διοίκησης για τη σύνταξη και ψήφιση του νομοσχεδίου που έγινε ο νόμος CHIPS and Science Act.

"Επένδυσε 110% στην πλευρά της Ουάσινγκτον" σημείωσε η Stacy Rasgon της Bernstein Research σε συνέντευξή της αυτή την εβδομάδα.

Ο Γκέλσινγκερ "παραδέχτηκε μάλιστα κατά κάποιο τρόπο ότι ίσως παραμελούσε τα άλλα καθήκοντά του στο βαθμό που περνούσε τόσο πολύ χρόνο στην Ουάσινγκτον" πρόσθεσε η αναλύτρια, ενώ σημείωσε ότι τα δισεκατομμύρια που θα έρθουν στην Intel από την Ουάσινγκτον τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα καθώς η εταιρεία θα προσπαθεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της.

Ο διευθύνων σύμβουλος συναντήθηκε εικονικά με τον Μπάιντεν τον Οκτώβριο του 2021 και στη συνέχεια βρέθηκε αυτοπροσώπως στην Ουάσινγκτον τον επόμενο Ιανουάριο, όπου ανακοίνωσε τα σχέδια της Intel για την κατασκευή εγκαταστάσεων ύψους 20 δισ. δολαρίων κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο.

Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον εκείνο τον Μάρτιο για να καθίσει στο θεωρείο της Πρώτης Κυρίας για την ομιλία του 2022 για την Κατάσταση της Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας, ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την Intel για να προσπαθήσει να προωθήσει τη νομοθεσία για τα CHIPs, ανακοινώνοντας ότι οι επενδύσεις της εταιρείας θα μπορούσαν να αυξηθούν, αλλά με μια μεγάλη επιφύλαξη - "το μόνο που περιμένουν είναι να περάσετε αυτό το νομοσχέδιο" είπε στους συγκεντρωμένους νομοθέτες.

Ο Γκέλσινγκερ προσωπικά άσκησε ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς οι διαπραγματεύσεις τραβούσαν σε μάκρος εκείνο το έτος με ένα ευρέως αξιοσημείωτο tweet τον Ιούλιο, στο οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία δεν θα ξεκινούσε σημαντικές κατασκευές στο Οχάιο μέχρι να ενεργήσει το Κογκρέσο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και υπογράφηκε ως νόμος αργότερα εκείνο το καλοκαίρι. Ο Γκέλσινγκερ, φυσικά, ήταν εκεί.

Ο Μπάιντεν ταξίδεψε επίσης στο Οχάιο για την επίσημη θεμελίωση της εν λόγω εγκατάστασης εκείνον τον Σεπτέμβριο. "Πατ, σ' ευχαριστώ", είπε καθώς στο βάθος ξεπρόβαλλαν τεράστια μηχανήματα κατασκευής.

Ο υπερμεγέθης ρόλος της Αριζόνα
Η είδηση της Τετάρτης υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο της Αριζόνα ως κορυφαίου τόπου της προσδοκώμενης από τον Μπάιντεν ανάκαμψης της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM) εργάζεται επίσης σε ένα εμβληματικό εργοστάσιο κατασκευής στο βόρειο Φοίνιξ, ενώ η εταιρεία αναμένεται να λάβει τη δική της κρατική επιχορήγηση τις επόμενες εβδομάδες.

Την Τρίτη, ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος προσπάθησε να διατηρήσει την εστίαση στα νέα της Intel, αλλά πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι "ενεργές συζητήσεις" με άλλους μεγάλους αιτούντες, όπως η TSMC.

Η Αριζόνα έχει γίνει ο τόπος των ζητημάτων εργατικού δυναμικού, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αξιωματούχοι των εταιρειών συχνά ανησυχούν για την ύπαρξη αρκετών Αμερικανών εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις νέες εγκαταστάσεις τα επόμενα χρόνια. Η TSMC ανακοίνωσε πρόσφατα την καθυστέρηση της πλήρους έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου της στην Αριζόνα από το 2024 στο 2025, αναφέροντας ως λόγο της καθυστέρησης την έλλειψη εργαζομένων.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την Intel αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων γύρω από την κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση ειδικά για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού από το νόμο CHIPs.

Ο νόμος ηλικίας 19 μηνών επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να δαπανήσει συνολικά περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε δολάρια των φορολογουμένων - 39 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται ειδικά για τη μεταποίηση - για να προσπαθήσει να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της αμερικανικής μεταποίησης τα επόμενα χρόνια.

Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης μια "προηγμένη πίστωση για επενδύσεις στην κατασκευή", για να βοηθήσει περαιτέρω τις εταιρείες να δημιουργήσουν δυναμικότητα κατασκευής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πίστωση που θα μπορούσε να συνεχίσει να γίνεται αισθητή για τα επόμενα χρόνια.

Είχαν ήδη ανακοινωθεί τρεις μικρότερες αναθέσεις κατασκευαστικών έργων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων για την BAE Systems (BAESY), 162 εκατομμυρίων δολαρίων για την Microchip Technology και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την GlobalFoundries (GFS).

Η Raimondo επιβλέπει μια ομάδα περισσότερων από 200 ατόμων που είναι επιφορτισμένα με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Πρόσφατα έθεσε έναν νέο φιλόδοξο στόχο, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ θα πρέπει να παράγουν το 20% των πιο προηγμένων τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

"Αυτή η ανακοίνωση θα μας βάλει σε τροχιά επίτευξης αυτού του στόχου", δήλωσε η Raimondo για τα νέα της Intel.

Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο τόσο για την Intel όσο και για τον Μπάιντεν. Η Αμερική παρήγαγε σχεδόν το 40% των παγκόσμιων τσιπ το 1990, αλλά λιγότερο από το 10% κατασκευάζονται στις ΗΠΑ σήμερα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη με τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς: Το 100% αυτών κατασκευάζεται σήμερα στο εξωτερικό, κυρίως στην Ταϊβάν.

Και ακόμη και όταν η εταιρεία του γιόρτασε την επιχορήγηση αυτή την εβδομάδα, ο ίδιος ο Gelsinger έδωσε το μήνυμα ότι οι μέρες του που ασκούσε πιέσεις στην Ουάσιγκτον μπορεί να μην έχουν τελειώσει ακόμη.

"Δεν νομίζω ότι το Chips 1.0 είναι το τέλος όσων πρέπει να κάνουμε για την ανοικοδόμηση της βιομηχανίας", λέει, προσθέτοντας ότι "δεν διορθώνεται σε ένα πρόγραμμα 3 έως 5 ετών".

Ν.Παλ.