Τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία δεν κατάφεραν να στηρίξουν τις αγορές εμπορευμάτων. Αντίθετα, το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ επιβάρυνε τη διάθεση των επενδυτών. Η χαλάρωση των ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς προκάλεσε ένα ξεπούλημα στις αγορές μετάλλων. Ο χαλκός οδήγησε τον κλάδο των βασικών μετάλλων σε πτώση, καθώς το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ προκάλεσε πωλήσεις μεταξύ των επενδυτών.

Αυτό έρχεται μετά από ισχυρά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα. Η αγορά αγνόησε τα σχετικά θετικά οικονομικά στοιχεία. Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψε έντονα τον περασμένο μήνα. Οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 10,7% τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο, σε ετήσιο ρυθμό 1,52. Στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της Γερμανίας σημείωσε άλμα τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ο κασσίτερος και το νικέλιο υποχώρησαν απότομα μετά την ανακοίνωση της Ινδονησίας ότι χορήγησε μια σειρά νέων ετήσιων αδειών σε μεταλλωρύχους στη χώρα. Το υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων χορήγησε σχέδια εργασίας σε 12 μεταλλωρύχους κασσίτερου, καθώς και 100 σχέδια εργασίας για τη βιομηχανία νικελίου. Και οι δύο αγορές είχαν υποστηριχθεί από την προοπτική μείωσης της παραγωγής και των εξαγωγών ως αποτέλεσμα της διακοπής των τρεχουσών εργασιών.

Το σιδηρομετάλλευμα κέρδισε για δεύτερη ημέρα, καθώς οι έμποροι παρέμειναν ενθαρρυμένοι από τα πρόσφατα θετικά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, ενώ οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία επιταχύνθηκαν στο 4,2%. Η πρόσφατη πτώση των τιμών φαίνεται ότι προκάλεσε κάποιες καιροσκοπικές αγορές, παρά τα σχετικά άφθονα αποθέματα στα κινεζικά λιμάνια.

Ο χρυσός υποχώρησε εν όψει της FOMC. Το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ επιβάρυνε επίσης την όρεξη των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο. Η Fed συνεδριάζει αργότερα σήμερα (απόφαση αύριο το πρωί ώρα Σίδνεϊ). Οι προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η σύσφιξη των αποθεμάτων συνέβαλε στην διατήρηση των τιμών του αργού ψηλά. Οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία αύξησαν την πίεση στις αγορές καυσίμων, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για τα διαθέσιμα φορτία αργού πετρελαίου. Περίπου το 12% της συνολικής δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας έχει επηρεαστεί. Η αγορά προετοιμάζεται επίσης για περισσότερες περικοπές από τον ΟΠΕΚ. Το Ιράκ δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου στα 3,3 εκατ. δολάρια ημερησίως τους επόμενους μήνες, από 3,43 εκατ. δολάρια ημερησίως τον Φεβρουάριο, καθώς επιδιώκει να αντισταθμίσει την παραγωγή πάνω από τα όρια του ΟΠΕΚ+ τους τελευταίους μήνες.

Τα νέα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς συνεχίζουν να ωθούν υψηλότερα τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου. Οι αποστολές από τη Νιγηρία τον Μάρτιο μειώθηκαν λόγω προβλημάτων με τον αγωγό Trans Niger. Αυτό ακολουθεί τα προβλήματα με τις αμερικανικές εξαγωγές, με τις ροές από την εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport να παραμένουν περιορισμένες μετά τη διακοπή λειτουργίας μιας γραμμής παραγωγής. Αυτό συνέβαλε στην επαναφορά των τιμών του LNG της Βόρειας Ασίας προς τα 10 USD/MMBtu, ενώ οι ευρωπαϊκές κινήθηκαν προς τα 30 EUR/MWh.