“Να Εγκαταλείψουμε τη «Φαντασίωση» της Κατάργησης του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου - H Ενεργειακή Μετάβαση Αποτυγχάνει”, Λέει ο CEO της Saudi Aramco

“Να Εγκαταλείψουμε τη «Φαντασίωση» της Κατάργησης του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου - H Ενεργειακή Μετάβαση Αποτυγχάνει”, Λέει ο CEO της  Saudi Aramco
energia.gr
Τρι, 19 Μαρτίου 2024 - 15:28

H ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εγκαταλείψουν τη «φαντασίωση» της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε ο Αμίν Νάσσερ, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, μιλώντας χθες, σε πάνελ του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek που διοργανώνει ως τις 22 Μαρτίου η S&P Global στο Χιούστον του Τέξας, ο ισχυρός ανήρ της σαουδαραβικής πετρελαϊκής, «στον πραγματικό κόσμο, η τρέχουσα στρατηγική μετάβασης αποτυγχάνει εμφανώς στα περισσότερα μέτωπα, καθώς συγκρούεται με πέντε σκληρές πραγματικότητες»

Όπως είπε ο Νάσσερ, καταχειροκροτούμενος από το κοινό του συνεδρίου: «Χρειάζεται επειγόντως μια επαναφορά της στρατηγικής μετάβασης και η πρότασή μου είναι η εξής: Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και, αντίθετα, να επενδύσουμε σε αυτά αντανακλώντας επαρκώς ρεαλιστικές υποθέσεις ζήτησης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), που εδρεύει στο Παρίσι, προέβλεψε πέρυσι ότι η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα φτάσει το 2030. Αντίθετα, ο Νάσσερ είπε ότι η ζήτηση είναι απίθανο να κορυφωθεί σύντομα, πόσω μάλλον μέχρι εκείνη τη χρονιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο IEA επικεντρώνεται στη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ θα έπρεπε να εστιάσει και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο CEO της Saudi Aramco τόνισε, εξάλλου, ότι οι ΑΠΕ δεν μπόρεσαν να εκτοπίσουν τους υδρογονάνθρακες σε μεγάλη κλίμακα, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος επένδυσε σε αυτές πάνω από 9,5 τρις δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια εισφέρουν σήμερα λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ η συνολική διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μικρότερη από το 3%, όπως ανέφερε. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει μειωθεί ελάχιστα τον 21ο αιώνα από 83% σε 80%, πρόσθεσε ο Νάσσερ. Η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως κατά την ίδια περίοδο και θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, εκτίμησε ο επικεφαλής της σαουδικής πετρελαϊκής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Νάσσερ, το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 70% από την αρχή του αιώνα, ενώ η μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα των μειώσεων στις εκπομπές άνθρακα στις ΗΠΑ, όπως είπε. «Αυτό απέχει πάρα πολύ από τη μελλοντική εικόνα που έχουν σχεδιάσει κάποιοι», είπε ο επικεφαλής της Saudi Aramco. «Ακόμα και αυτοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της ασφάλειας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη στον Παγκόσμιο Νότο, εν τω μεταξύ, θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη όσον αφορά τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς αυξάνεται η ευημερία σε αυτά τα κράτη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, είπε ο Αμίν Νάσσερ. Και, όπως πρόσθεσε, ττα κράτη αυτά δέχονται λιγότερο από το 5% των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Τέλος, ο Νάσσερ είπε ότι ο κόσμος, πέρα από τις ΑΠΕ, θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Επιπλέον, επισήμανε ότι μόνο χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας τα τελευταία 15 χρόνια μιώθηκε η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά σχεδόν 90 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, εν τω μεταξύ, έχουν υποκαταστήσει μόνο 15 εκατομμύρια βαρέλια την ίδια περίοδο, όπως σημείωσε. «Θα πρέπει να εισάγουμε σταδιακά νέες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες όταν είναι πραγματικά έτοιμες, οικονομικά ανταγωνιστικές και με τη σωστή υποδομή», κατέληξε ο Νάσσερ.