Το λιμάνι του Λίβερπουλ αρχίζει ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων της Peel Ports και τη συνέχιση των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών γύρω από το λιμάνι. Το πρώτο στάδιο του νέου προγράμματος σχεδιάζει την εγκατάσταση του μεγαλύτερου ηλιακού συστήματος ενέργειας στις στέγες του Ηνωμένου Βασιλείου, ακολουθούμενο από την ανατροφοδότηση των υφιστάμενων ανεμογεννητριών στις όχθες του ποταμού Mersey.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο μιας συμφωνίας 25ετούς διάρκειας μεταξύ του Peel Ports Group, του δεύτερου μεγαλύτερου διαχειριστή λιμανιού του Ηνωμένου Βασιλείου, και της E.ON, η οποία θα μπορούσε να προβλέπει την εγκατάσταση έως και 63.000 ηλιακών συλλεκτών - έκταση ίση με εκείνη 18 γηπέδων ποδοσφαίρου - σε 26 κτίρια σε όλο το λιμάνι του Λίβερπουλ.

Τα πάνελ θα μπορούσαν να παράγουν έως και 31MW ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και να παρέχουν την ίδια ποσότητα ενέργειας με τις ετήσιες ανάγκες περισσότερων από 10.000 μέσων κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ακριβής αριθμός των πάνελ και το δυναμικό παραγωγής τους θα επιβεβαιωθεί στα τελικά σχέδια, αλλά η ηλιακή συστοιχία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παράγει έως και το 25% των ετήσιων αναγκών του λιμανιού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το πρώτο τμήμα της εγκατάστασης, περισσότεροι από 6.000 ηλιακοί συλλέκτες, έχουν ήδη παραδοθεί στο λιμάνι, έτοιμοι να εγκατασταθούν στη νέα αποθήκη 240.000 τετραγωνικών μέτρων της Alexandra Dock, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Ελαχιστοποιώντας την αναστάτωση στην τοπική περιοχή, το έργο θα περιοριστεί εξ ολοκλήρου στο υπάρχον ίχνος του λιμανιού, χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα χώρο της οροφής και μεταφέροντας όλο τον εξοπλισμό και την τεχνολογία απευθείας στο λιμάνι μέσω θαλάσσης. Το έργο χρηματοδοτείται από την E.ON και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026.

"Τα λιμάνια του μέλλοντος πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμα περιβάλλοντα και πρέπει να διαδραματίσουμε το δικό μας ρόλο σε μια πιο πράσινη αλυσίδα εφοδιασμού", δήλωσε ο Claudio Veritiero, Διευθύνων Σύμβουλος του Peel Ports Group. "Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, αλλά το έργο αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για τον όμιλο Peel Ports Group στη μείωση των εκπομπών και στην προώθηση της φιλοδοξίας μας να γίνουμε ένας λιμενικός φορέας με μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2040".

Σύμφωνα με την Peel Ports και την E.On, οι ηλιακοί συλλέκτες θα μειώσουν τις εκπομπές CO2e εντός του λιμανιού κατά περισσότερους από 6.500 τόνους κάθε χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περισσότερων από 2.250 αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Η E.ON έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τοπικούς εργολάβους όπου είναι δυνατόν και θα επιδιώξει επίσης να συνεργαστεί με τοπικές εταιρείες για τη συνεχή συντήρηση της 25ετούς περιόδου.

Το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας θα αντικαταστήσει τις πέντε υφιστάμενες ανεμογεννήτριες στο λιμάνι με τέσσερις νέες, μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες παραγωγής σχεδόν 20MW. Αυτό θα φέρει τον όμιλο Peel Ports Group σε απόσταση αναπνοής από τη φιλοδοξία του να τροφοδοτεί το λιμάνι του Λίβερπουλ εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται επιτόπου, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας και του χειμώνα, όταν οι ηλιακοί συλλέκτες δεν παράγουν τόση ενέργεια. Αναμένεται ότι η φάση αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027/28, μετά από έγκριση σχεδιασμού και διαβούλευση με την τοπική κοινότητα.