Η Τσεχία Eπιδιώκει την Aπαγόρευση από την ΕΕ των Eισαγωγών Σιτηρών από Ρωσία και Λευκορωσία

Η Τσεχία Eπιδιώκει την Aπαγόρευση από την ΕΕ των Eισαγωγών Σιτηρών από Ρωσία και Λευκορωσία
energia.gr
Τρι, 19 Μαρτίου 2024 - 12:21

Η Τσεχία θα προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών στην ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Marek Výborný. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά την οποία η γεωργία θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

 

"Τα ρωσικά ή λευκορωσικά εμπορεύματα δεν έχουν θέση στην Ευρώπη. Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο τα ρωσικά σιτηρά θα πρέπει να βρίσκονται στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν πρέπει να υποστηρίζει έναν επιτιθέμενο αγοράζοντας σιτηρά από αυτόν. Αυτό θα υποστηρίξω στην ΕΕ", δήλωσε ο Výborný.

"Θα πιέσουμε ώστε τα δημητριακά και οι ελαιούχοι σπόροι να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων και να μην αποστέλλονται στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν στη σημασία ενός ισχυρού και βιώσιμου γεωργικού τομέα για την επισιτιστική ασφάλεια και θα πρέπει να επανέλθουν "στις τρέχουσες προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και στις ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες", με το πλεόνασμα σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία και την πτώση της τιμής τους να είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων.

Εκτός από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, ο Výborný θα έχει τη δυνατότητα να θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια του επόμενου Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των τιμών των τροφίμων μετά από πιθανή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών σιτηρών.

"Η Τσεχική Δημοκρατία έχει πλεονάσματα για εξαγωγές. Υπήρξε πλεονασματική συγκομιδή παγκοσμίως", πρόσθεσε.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το ενδεχόμενο θέσπισης περιορισμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση", αναφέρεται στην ανάγνωση της τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk στις 15 Μαρτίου.

Παρόμοια σχόλια έκανε και ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski.

"Όταν η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο, πρέπει να αντιδράσουμε. Η Ρωσία θα εξάγει πάνω από 50 εκατομμύρια τόνους σιταριού. Όταν μια χώρα έχει το ένα τέταρτο όλων των εξαγωγών σιταριού, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση. Και αυτό είναι που βλέπουμε", δήλωσε στον πολωνικό Τύπο την Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα, η Λετονία εισήγαγε μονομερή εμπορική απαγόρευση στις ρωσικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και ο Τουσκ πρότεινε ότι παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν και στην Πολωνία.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης την ιδέα από διαφορετικά πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της περασμένης εβδομάδας στο Στρασβούργο.

euractiv.com