Τα ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου είναι σε καλό δρόμο για να πάρουν το περισσότερο αμερικανικό αργό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, αφού η αυστηρότερη εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων περιόρισε το εμπόριο με τη Ρωσία και ανάγκασε τους μεταποιητές να αναζητήσουν αλλού προμήθειες. Οπως αναφέρει το Bloomberg, oι κρατικές εταιρείες Bharat Petroleum Corp. και Indian Oil Corp., μαζί με την κορυφαία ιδιωτική εταιρεία διύλισης Reliance Industries Ltd., έχουν αγοράσει περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια αμερικανικού αργού

πετρελαίου φόρτωσης Απριλίου μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, δήλωσαν έμποροι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Αυτός θα ήταν ο μεγαλύτερος μηνιαίος όγκος από τον Μάιο, σύμφωνα με την Kpler.

Οι ροές ρωσικού αργού προς την Ινδία αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η παραγωγός του ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας της Νότιας Ασίας, αλλά οι αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν εγκλωβίσει φορτία και οι εκπτώσεις έχουν μειωθεί. Η Ινδία έχει επίσης αυξήσει πρόσφατα τις αγορές από τη Σαουδική Αραβία.

Η Bharat Petroleum, η Indian Oil και η Reliance Industries δεν απάντησαν αμέσως σε e-mail που ζητούσαν σχόλια.

Το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού αργού που αγοράστηκε αυτό το μήνα ήταν West Texas Intermediate Midland και το κόστος παράδοσης είναι ακριβότερο από τα βαρέλια από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τους εμπόρους. Το ρωσικό πετρέλαιο Sokol - το οποίο είναι συγκρίσιμο με το WTI Midland - έχει επηρεαστεί περισσότερο από τις διαταραχές.

Το WTI Midland μπορεί να παράγει περισσότερη βενζίνη και ντίζελ -καύσιμα που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση τους επόμενους μήνες λόγω της μετακίνησης των ανθρώπων για τις τοπικές εκλογές, της αυξανόμενης παραγωγής ενέργειας και της συγκομιδής των καλλιεργειών, δήλωσαν αξιωματούχοι ινδικών διυλιστηρίων που δεν μπορούσαν να κατονομαστούν λόγω της πολιτικής της εταιρείας.

"Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εισαγωγή του Sokol, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ινδικά διυλιστήρια στρέφονται προς το αμερικανικό WTI Midland ως εναλλακτική λύση για το ελαφρύ", δήλωσε ο Dylan Sim, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων του κλάδου FGE. Το αμερικανικό αργό αντιπροσώπευε το 10% των εισαγωγών της Ινδίας το 2021, αλλά υποχώρησε στο 4% τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η Ρωσία επέκτεινε το μερίδιο αγοράς της, σύμφωνα με τον Sim.

Άλλες ρωσικές ποικιλίες αργού, συμπεριλαμβανομένων των Urals από τα δυτικά λιμάνια της χώρας, έχουν επίσης επηρεαστεί από την αυστηρότερη επιβολή των κυρώσεων. Δύο δεξαμενόπλοια που μετέφεραν την εν λόγω ποιότητα αδρανούν στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας εδώ και εβδομάδες.

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού της Ινδίας τον περασμένο μήνα ήταν περίπου 40 εκατομμύρια βαρέλια - ή σχεδόν το 30% των συνολικών αγορών πετρελαίου και συμπυκνωμάτων της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler που συγκέντρωσε το Bloomberg. Κατά τη διάρκεια του 2023, το μερίδιο της Ρωσίας στην ινδική αγορά αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο στο 39%.