Πετρέλαιο: Η Αύξηση της Παραγωγής των Χωρών Εκτός OPEC+ Αντισταθμίζει τις Περικοπές που Αποφάσισε

Πετρέλαιο: Η Αύξηση της Παραγωγής των Χωρών Εκτός OPEC+ Αντισταθμίζει τις Περικοπές που Αποφάσισε
energia.gr
Σαβ, 16 Μαρτίου 2024 - 12:16

Στη βραχυπρόθεσμη παγκόσμια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και υγρών θα πρωταγωνιστήσουν κυρίως οι ΗΠΑ, η Γουιάνα, ο Καναδάς και η Βραζιλία, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τις χώρες του OPEC+, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) την Πέμπτη

Η αυξημένη προσφορά έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, να επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις τιμές.

Εξέλιξη που μπορεί να υπονομεύσει τα σχέδια του OPEC+

Η αύξηση παραγωγής από χώρες εκτός OPEC+ θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του πετρελαϊκού καρτέλ και των συμμάχων του να στηρίξει την αγορά εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και την αύξηση της προσφοράς.

Ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Γουιάνα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας αύξησης της προσφοράς σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της ΕΙΑ.

Τι λένε οι αριθμοί

Η παραγωγή πετρελαϊκών υγρών του OPEC+ θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, ενώ η προσφορά τρίτων χωρών θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια bpd, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ανέφερε η EIA.

Το 2025, η παραγωγή πετρελαϊκών υγρών του OPEC+ θα αυξηθεί κατά 900.000 bpd καθώς λήγουν οι περικοπές παραγωγής, ενώ η παραγωγή εκτός OPEC+ θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύριο bpd επιπλέον, σύμφωνα με την EIA.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και υγρών υπολογίζεται σε 101,8 εκατομμύρια bpd για το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 bpd το 2024 και 2 εκατομμύρια bpd το 2025, ανέφερε η EIA.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έφτασε τα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 bpd το 2024 και 800.000 bpd το 2025.