Κατασκευαστικά ελαττώματα σε αρκετά πτερύγια ανεμογεννητριών της Siemens Gamesa στο αιολικό πάρκο 160MW Odal στη Νορβηγία προκάλεσαν τη μερική διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη Odal Vind. Η κατασκευάστρια εταιρεία ανέφερε ότι 13 από τις 34 τουρμπίνες SG 5.0-145 του αιολικού πάρκου είναι εκτός λειτουργίας

λόγω του προβλήματος, ενώ άλλες δύο τουρμπίνες δεν λειτουργούν επίσης "λόγω άλλων σφαλμάτων/βλαβών που αποκαθίστανται".

Η Odal Vind δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη φύση των ελαττωμάτων, αλλά ανέφερε σε δήλωση στην ιστοσελίδα της ότι οι εργασίες για την επισκευή των πτερυγίων θα "ξεκινήσουν και πάλι" μετά το Πάσχα και ότι αναμένει ότι το αιολικό πάρκο θα είναι και πάλι σε κανονική λειτουργία αργότερα φέτος.
"Προκειμένου να έχουμε τον έλεγχο των εργασιών επισκευής και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ποιότητα, έχει συσταθεί ένας ευρέως συγκροτημένος οργανισμός έργου, ο οποίος εργάζεται για την παρακολούθηση των εργασιών επισκευής", δήλωσε η Odal Vind. "Στο μέλλον, θα πραγματοποιούνται συνεχείς επισκευές έως ότου επισκευαστούν όλα τα επηρεαζόμενα εξαρτήματα".

Η Siemens Gamesa δήλωσε στη reNEWS ότι βρίσκεται "σε συνεχή επικοινωνία με τον πελάτη μας για την προοδευτική υλοποίηση των επισκευών".

Ο Odal Vind πρόσθεσε: "Οι εργασίες για τη δημιουργία μιας προσωρινής αίθουσας για την επισκευή των πτερυγίων των στροβίλων βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό θα επιτρέψει πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες επισκευής.

"Ενώ ορισμένες από τις επισκευές των πτερυγίων θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν πραγματοποιηθεί στην κορυφή της τουρμπίνας, η έκταση και η πολυπλοκότητα ορισμένων βλαβών σημαίνει ότι δεν είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθούν οι επισκευές στην τουρμπίνα.

"Επομένως, θα είναι ασφαλέστερο και ταχύτερο να εκτελούνται οι εργασίες επί τόπου σε μια ειδική αίθουσα επισκευών.

"Επιπλέον, ορισμένες από τις εργασίες επισκευής απαιτούν ελάχιστη θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκευές αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τους ψυχρούς μήνες χωρίς αίθουσα επισκευών".

Οι ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa έχουν πύργους ύψους 144 μέτρων. Το έργο, που βρίσκεται στο δήμο Nord-Odal, ολοκληρώθηκε το 2022.