Υπέροχα νέα για τις εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Το Lithium Nevada πήρε το πράσινο φως για δάνειο 2,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας για τη χρηματοδότηση μιας μονάδας επεξεργασίας ανθρακικού λιθίου. Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ορυχείο Thacker Pass και το εργοστάσιο επεξεργασίας στην κομητεία Humboldt, θα γίνουν η μεγαλύτερη πηγή λιθίου της Βόρειας Αμερικής για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Το εργοστάσιο επεξεργασίας Thacker Pass θα παράγει περίπου 40.000 τόνους ανθρακικού λιθίου ετησίως που θα χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου για EV. Αυτό είναι αρκετό για να εξοπλίσεις έως και 800.000 EV. Ο τελικός στόχος του έργου είναι να παράγει τελικά 80.000 μετρικούς τόνους ετησίως.

Η κατασκευή στο χώρο του ορυχείου Thacker Pass ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, αφού η Lithium Nevada κέρδισε μια δικαστική υπόθεση εναντίον κτηνοτρόφων, οικολόγων και κοινοτήτων ιθαγενών. Μόλις κλείσει το δάνειο, θα ξεκινήσει μια τριετής διαδικασία κατασκευής.

Εάν οριστικοποιηθεί, το δάνειο θα προσφερθεί μέσω του προγράμματος δανείων για την κατασκευή οχημάτων προηγμένης τεχνολογίας (ATVM).

Το τεράστιο έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1.800 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 360 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.

Η General Motors αναμένεται να είναι μακροπρόθεσμα ο βασικός αγοραστής ανθρακικού λιθίου για το έργο. Η αυτοκινητοβιομηχανία επένδυσε 650 εκατομμύρια δολάρια στο Thacker Pass το 2023, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο της μητρικής εταιρείας της Lithium Nevada, Lithium Americas.

Το Γραφείο Δανειστικών Προγραμμάτων του DOE αναφέρει στην ανακοίνωση του δανείου του Thacker Pass ότι "η ανάπτυξη αυτού του έργου θα ενισχύσει τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών και θα μειώσει την εξάρτηση από αναξιόπιστες ξένες πηγές".