Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια αναθεωρημένη έκδοση των κανόνων της ΕΕ για τις εκπομπές που παράγονται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η οποία επεκτείνεται τελικά σε περισσότερες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, παρά τις προσπάθειες των δεξιών βουλευτών να ανατρέψουν την νομοθεσία αυτή κατά την τελική ψηφοφορία στο Στρασβούργο την Τρίτη (12 Μαρτίου).

Το Ευρωκοιονοβούλιο ενέκρινε την επικαιροποιημένη οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές (IED), η οποία θα αναγκάσει τις μεγάλες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες να συμμορφώνονται με κανόνες για καθαρό αέρα και νερό, με 393 ψήφους υπέρ, 173 κατά και 49 αποχές.

Ωστόσο, επτά ψήφοι θα μπορούσαν να αλλάξουν την τύχη της νομοθεσίας, καθώς μόλις 293 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επαναφοράς της συμβιβαστικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ 306 ήταν αντίθετοι σε αυτό.

Η ώθηση προήλθε από μια ομάδα δεξιών βουλευτών με επικεφαλής τον Benoît Lutgen από το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η οποία υπέβαλε πρόσθετες τροπολογίες για την κατάργηση διατάξεων που επηρεάζουν τον κτηνοτροφικό τομέα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ. Radan Kanev, που ηγείται  και των εργασιών επίτου φακέλου, δήλωσε ότι η υποστήριξη του Κοινοβουλίου στους κανόνες αποδεικνύει τη δέσμευσή του στις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ και στην υγεία των Ευρωπαίων.

«Αποδεικνύει επίσης ότι οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις και ιδίως οι ευρωπαίοι αγρότες με πρόσθετο διοικητικό βάρος», τόνισε ο Kanev.

«Η ψηφοφορία τονίζει ότι οι ευρωβουλευτές κατανοούν τους λόγους πίσω από τις διαμαρτυρίες των αγροτών», πρόσθεσε.

Η μείωση του διοικητικού φόρτου της νομοθεσίας της ΕΕ και ο κατευνασμός των αγροτών, μετά τις εξεγέρσεις τους σε όλη την Ευρώπη, έχουν γίνει τα πιο κοινά θέματα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2030 στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με περισσότερες από 350 ζωικές μονάδες (ΜΖΚ), που αντιστοιχούν σε περίπου 1.100 ενήλικους χοίρους και 700 χοιρομητέρες (θηλυκά που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή), με εξαίρεση τις βιολογικές και τις εκτατικές εκμεταλλεύσεις. Η ισχύουσα οδηγία καλύπτει ήδη χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με περισσότερους από 2.000 χοίρους και 750 χοιρομητέρες.

Το όριο για τα πουλερικά παραμένει αμετάβλητο σε 280 ΜΖΚ ή 40.000 ζώα για τις εκμεταλλεύσεις που εκτρέφουν κοτόπουλα για κρέας, ενώ για τις εκμεταλλεύσεις που παράγουν αυγά, το νέο όριο ορίζεται σε 21.400 όρνιθες ωοπαραγωγής, από 40.000 σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Για τις μικτές εκμεταλλεύσεις που εκτρέφουν χοίρους και πουλερικά, το όριο είναι 380 ΜΖΚ.

Για τις πιο σοβαρές παραβάσεις, οι εταιρείες προβλέπεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις ύψους τουλάχιστον 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους στην ΕΕ, ενώ οι πολίτες που πλήττονται από την παραβίαση των κανόνων μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για βλάβες στην υγεία τους.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία IED, η Επιτροπή θα έχει προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026 για να αξιολογήσει εάν αυτή θα πρέπει να επηρεάσει και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η Κομισιόν θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο θέσπισης μιας «ρήτρας αμοιβαιότητας» για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ πληρούν παρόμοια περιβαλλοντικά πρότυπα με εκείνα που παράγονται στο μπλοκ.

Το εγκεκριμένο κείμενο έχει αποδυναμωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στόχευε τις εκμεταλλεύσεις βοοειδών, χοίρων και πουλερικών περισσότερων από 150 ΜΖΚ.

Η πρόταση αυτή είχε δεχθεί την έντονη κριτική ολόκληρου του γεωργικού τομέα της ΕΕ και των ομάδων της δεξιάς λόγω της στοχοποίησης των «οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Ενόψει της ψηφοφορίας της Τρίτης, η Copa-Cogeca, το σημαντικότερο αγροτικό λόμπι της ΕΕ, κατακεραύνωσε τη συμβιβαστική συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η κτηνοτροφία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βιομηχανική δραστηριότητα και ότι το ποσοστό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που καλύπτονται από την οδηγία είχε υποτιμηθεί.

Δεν είναι αρκετό

Οι περιβαλλοντικές ομάδες δείχνουν ανακουφισμένες με την έγκριση της οδηγίας από το ΕΚ, όμως δεν έχασαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη φιλοδοξίας στο τελικό κείμενο.

«Είναι κάπως καθησυχαστικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έπεσε στον ιστό των ανειλικρινών επιχειρημάτων που μόνο προσποιούνται ότι βοηθούν τους αγρότες, ενώ επιτρέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας των μεγαλύτερων αγροτοβιομηχανικών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Christian Schaible, επικεφαλής της βιομηχανίας μηδενικής ρύπανσης στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος.

Ο ίδιος κάλεσε την ΕΕ να ξεπεράσει τη γραμμή του IED και «να αρχίσει να εργάζεται συλλογικά για τους ανθρώπους και το περιβάλλον».

Εν τω μεταξύ, ο Miguel Angel Zhan Dai, υπεύθυνος κλιματική πολιτικής της FOUR PAWS, μιας παγκόσμιας οργάνωσης για την προστασία των ζώων, τόνισε ότι παρόλο που τα όρια για τους χοίρους και τα πουλερικά έχουν «ελαφρώς» επικαιροποιηθεί, η οδηγία «παραμένει ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που παράγεται από τον τομέα της εντατικής κτηνοτροφίας».

«Εάν η ΕΕ είναι πραγματικά δεσμευμένη να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του τομέα στη δημόσια υγεία, την καλή διαβίωση των ζώων, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν μπορεί να μας κρατήσει στο δρόμο προς αυτή τη βιομηχανική καταστροφή», πρόσθεσε.

euractiv.gr