Τα Ισχυρά Στοιχεία για τον Πληθωρισμό στις ΗΠΑ Δεν Φρέναραν τον Χρυσό- Ανοδικά το Αργό

Τα Ισχυρά Στοιχεία για τον Πληθωρισμό στις ΗΠΑ Δεν Φρέναραν τον Χρυσό- Ανοδικά το Αργό
energia.gr
Πεμ, 14 Μαρτίου 2024 - 10:39

Η αναζωπύρωση του αισθήματος κινδύνου στην αγορά ανέβασε τις τιμές των εμπορευμάτων σε όλους τους τομείς. Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέβηκαν προς τα 83 δολάρια/βαρέλι μετά τα στοιχεία της EIA (Energy Information Administration στις ΗΠΑ) που έδειξαν υποχώρηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, τα οποία μειώθηκαν κατά 1,54 εκατ. δολάρια, την πρώτη μείωση σε επτά μήνες. Οι ισχυρές εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων οδήγησαν τα αποθέματα βενζίνης σε πτώση σε χαμηλό τριών μηνών.

Η άνοδος των τιμών της βενζίνης στηρίζει το περιθώριο crack για τα διυλιστήρια. Η αγορά αντέδρασε επίσης στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε ρωσικό διυλιστήριο. Ωστόσο, οι εξελίξεις από την πλευρά της προσφοράς δεν υποστηρίζουν τις τιμές, με την παραγωγή του ΟΠΕΚ+ για τον Φεβρουάριο να παρουσιάζει ασθενέστερη συμμόρφωση. Το Ιράκ παρέμεινε μη συμμορφούμενο για δεύτερο μήνα.

Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου περιόρισε τις απώλειές της, καθώς το επίκεντρο της αγοράς μετατοπίστηκε από την ασθενέστερη ζήτηση θέρμανσης στην έγχυση. Το ευνοϊκό ασφάλιστρο των 4 EUR/MWh ενθαρρύνει την αναπλήρωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες βρίσκονται σε ιστορικό εποχικό υψηλό 60%, οπότε η επίτευξη του στόχου του 90% έως την 1η Νοεμβρίου δεν θα είναι δύσκολη. Αν και η προσθήκη περισσότερης αποθηκευτικής ικανότητας για την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς φυσικού αερίου μπορεί να είναι θετική για την τιμή, οι χαμηλότερες τιμές και η τρέχουσα δομή της μελλοντικής καμπύλης δεν είναι επιτακτικές για την προσθήκη πρόσθετης αποθήκευσης.

Τα βιομηχανικά μέταλλα συνέχισαν να διαπραγματεύονται υψηλότερα, με τις τιμές του χαλκού να σημειώνουν υψηλό 11 μηνών στα 8.900 USD/t. Οι αναστολές στην προσφορά των ορυχείων διαχέονται στην παραγωγή ραφιναρισμένου χαλκού, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.

Τα μεγαλύτερα χυτήρια της Κίνας συζήτησαν να περιορίσουν την παραγωγική τους ικανότητα στις 13 Μαρτίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά ραφιναρισμένου χαλκού. Η πρόσφατη απότομη μείωση των τελών επεξεργασίας οδήγησε σε συζήτηση γύρω από τον περιορισμό της παραγωγής. Η μηνιαία παραγωγή ραφιναρισμένου χαλκού της Κίνας αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση σε 12 εκατ. τόνους, αλλά οι περιορισμοί της παραγωγής θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτή την αύξηση φέτος.

Οι τιμές του νικελίου αυξήθηκαν στα 18.500 USD/t, κερδίζοντας 14% από το χαμηλό του Φεβρουαρίου. Οι εξελίξεις από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης έχουν γίνει θετικές για το μέταλλο. Η βραδύτερη έγκριση έργων εξόρυξης στην Ινδονησία αυξάνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο προσφοράς και η αναπλήρωση αποθεμάτων από την Κίνα στηρίζει τη ζήτηση.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος συνέχισαν να υποχωρούν προς τα 100 USD/t εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Η έλλειψη υποστηρικτικών μέτρων από το τελευταίο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο προκάλεσε ανησυχίες για τη ζήτηση χάλυβα. Η αδύναμη έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της ζήτησης χάλυβα. Η έντονη συσσώρευση αποθεμάτων στα λιμάνια πρόσθεσε τα προβλήματα.

Οι τιμές του χρυσού συνέχισαν το ράλι τους από μια σύντομη διόρθωση μετά την ανακοίνωση του θερμότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Το πρόσφατο ράλι των τιμών ήρθε πολύ νωρίτερα από τις προσδοκίες μας και δεν δικαιολογείται από μακροοικονομικές ή γεωπολιτικές εξελίξεις. Αναμένουμε μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση πριν η τιμή κινηθεί υψηλότερα προς τα 2.300 USD/ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους. Οι στρατηγικοί επενδυτές εξακολουθούν να ρευστοποιούν τις συμμετοχές τους σε ETF χρυσού. Αναμένουμε αντιστροφή των εκροών ETF μόλις η Fed ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.