Έπιασε ο χρυσός αισίως τα 2.200 δολάρια την ουγγιά στο παζάρι του Κουβέιτ αλλά εχθές υποχώρησε στα 2.164 $/ΟΖ στη προθεσμιακή αγορά του Σικάγο και συναγωνίζεται το Μπίτκοϊν, το ψηφιακό νόμισμα, που ξεπέρασε τα 70.000 δολάρια. Όμως «άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας». Η ανατίμηση του κιτρίνου μετάλλου δεν είναι απόκρυφη.

Πολλά τα πιθανολογούμενα αίτια της: Η συνεχιζόμενη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων του δολαρίου και του ευρώ, που καθιστά την αγορά του πολυτίμου μετάλλου φθηνότερη και συνεπώς ενισχύει την ζήτηση, οι αδιάκοπες αγορές χρυσού από τις κεντρικές Τράπεζες και η διεθνής ανησυχία από τη παράταση των πολέμων στην Γάζα και Ουκρανία- όλα αυτά αυξάνουν την νομισματική αξία του χρυσού, η οποία παραμένει χαμηλή αν σκεφθεί κανείς ότι μόνο με τον πληθωρισμό από τη δεκαετία του 1980 θα έπρεπε να έχει πιάσει τα 3.355 $/ΟΖ. Μέχρι κι η Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε πέρυσι την αξία του αποθέματος σε χρυσό κατά 10% στα 9,2 δισ., ευρώ.

Η ανατίμηση των ψηφιακών νομισμάτων είναι αποτέλεσμα της χρηματιστηριακής αποδοχής ειδικευμένων ΕΤF (εμπορικών κονδυλίων) που επενδύουν αδήλωτα κεφάλαια  με κερδοσκοπική πρόθεση. Η Σουηδία όμως αποδοκιμάζει το Μπίτκοϊν.

Τα παγκόσμια μερίσματα των μετοχών έφθασαν τα 1,66 τρισ., $ το 2023 με την Μάικροσοφτ να ηγείται στην κούρσα των κερδών.

«Οι καιροί ου μενετοί», κατά Θουκυδίδη κι οι ευκαιρίες δεν περιμένουν. Αν κάποιος έχει περίσσεια μετρητών, μία τοποθέτηση 10% σε χρυσό είναι πάντα καλή. Αντίθετα, η επένδυση σε κρυπτονομίσματα είναι επισφαλής όπως και σε μετοχές της εταιριών της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Άρχισε το σούσουρο ότι πρόκειται περί «φούσκας».