Η ΔΕΗ υπέβαλε στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ, σειρά αιτημάτων τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων των λιγνιτωρυχείων Μεγαλόπολης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου-Λακκιάς και Κλειδιού, που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του εθνικού σχεδίου απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής.

Στα αιτήματα που υπέβαλε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προτείνεται ο ανασχεδιασμός και η τροποποίηση της λειτουργίας ενός εκάστου λιγνιτωρυχείου κατά τρόπον που να συνάδει με τα όσα προβλέπει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας. Η ΔΕΗ δίνει, ακόμη, έμφαση στις χρήσεις γης όπου βρίσκονται τα ορυχεία της, μετά την οριστική παύση της λειτουργίας τους, με προτεραιότητα στη διαμόρφωση εκτάσεων που θα κρίνονται κατάλληλες για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεωργικών καλλιεργειών καθώς και χώρων αναψυχής.

Όσον αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε “εξοφληθείσες και αποκατασταθείσες ή σε αδιατάρακτες εκτάσεις ορυχείων”, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

Ειδικότερα, βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης και στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης, το αίτημα τροποποίησης της ΑΕΠΟ του 2018 , που αφορά στο λιγνιτωρυχείο Μεγαλόπολης, καθώς και το αίτημα τροποποίησης της ΑΕΠΟ του 2021 για τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιου, Λακκιά στις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, όπου η εξορυκτική δραστηριότητα έχει ήδη περατωθεί.

Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης για το λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαΐδας, και εκδόθηκε, στο τέλος του προηγούμενου μήνα, η νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ενώ τέλος, το αίτημα για το λιγνιτωρυχείο Κλειδιού, στην Φλώρινα, έχει επιστραφεί επειδή ο φάκελος που περιείχε την μελέτη του έργου ήταν ελλιπής. 

Οι περιπτώσεις των λιγνιτωρυχείων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας αντιμετωπίστηκαν, αρχικά, ως περιπτώσεις αξιολόγησης μελετών περιβάλλοντος προς τροποποίηση ΑΕΠΟ, ήτοι, με διαβούλευση μόνο με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αλλά τελικώς διαπιστώθηκε ότι είναι προτιμότερη η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης ως Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μέσω, κυρίως, της επαναξιολόγησης της πολυπλοκότητας και του μεγέθους των έργων στις περιοχές επέμβασής τους.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με το κοινό, ενώ κατά την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη, συνδυαστικά, οι γνωμοδοτήσεις όλων των φορέων τόσο στο αρχικό όσο και στο τελικό στάδιό της, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα ελλιπούς αξιολόγησης των εν λόγω Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας περιλαμβάνει στοιχεία που περιγράφουν τόσο την υφιστάμενη κατάσταση των λιγνιτωρυχείου, όσο και τις επικείμενες αναπροσαρμογές που μέλλουν να συμβούν, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου απολιγνιτοποίησης. 

Επομένως στη συγκεκριμένη Μελέτη περιγράφεται επαρκώς η πλήρης περιβαλλοντική εικόνα του λιγνιτωρυχείου, χωρίς να προκύπτουν θέματα αναχρονισμού στην περιγραφή της υφιστάμενης και προϋπάρχουσας κατάστασης όσο και των μελλοντικών προβλέψεων της απολιγνιτοποίησης.

Τέλος, όσον αφορά στην περίπτωση του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου – Λακκιάς, η ΔΙΠΑ έκρινε ότι είναι επαρκής η ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τροποποίησης του έργου και ότι επέρχεται μη ουσιώδης μεταβολή, σε σύγκριση με το αρχικά αδειοδοτημένο έργο. Υπό το πρίσμα αυτό δεν απαιτήθηκε η υποβολή νέας ΜΠΕ. Για την περαιτέρω διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτική η συλλογή γνωμοδοτήσεων και απόψεων, η ΔΙΠΑ έχει ζητήσει τις απόψεις των γνωμοδοτούντων φορέων και υπηρεσιών, που κατά νόμο ζητούνται για τις εξορυκτικές δραστηριότητες, σε επίπεδο αξιολόγησης ΜΠΕ. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στην τελική περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου.