Το δικαίωμα ελέγχου και υπεράσπισης από κάθε εσωτερική και εξωτερική απειλή για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης (ΑΟΖ) της εκχώρησε η Σομαλία στην Τουρκία σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπογραφείσας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών πριν λίγες ημέρες. Η Άγκυρα, αναλαμβάνει επίσης την υποχρέωση για τα επόμενα 10 έτη να δημιουργήσει, εξοπλίσει και

εκπαιδεύσει τις ναυτικές δυνάμεις του Μογκαντίσου ενώ ένα βασικό αντίτιμο της συμφωνίας είναι η Άγκυρα να προσποριστεί το 30% των εσόδων από την εκμετάλλευση των αλιευμάτων της ΑΟΖ της Σομαλίας.

Η κίνηση πέραν του γεγονότος πως πρόκειται για περίπτωση παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας από την πλευρά της Σομαλίας προς την Τουρκία άρα η χώρα αυτή γίνεται αν όχι προτεκτοράτο σίγουρα δορυφόρος της Άγκυρας καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το πως η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της στην ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή και σίγουρα ενισχύει την στρατηγική αναθεωρητισμού απέναντι στον οποιοδήποτε και σίγουρα εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας αλλά και του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Να σημειωθεί πως ο εναγκαλισμός της Σομαλίας από την Τουρκία δεν είναι καινούργιος. Η Άγκυρα διατηρεί στην πρωτεύουσα της χώρας στρατιωτική βάση στελεχωμένη από 2000 άτομα με πρόβλεψη να αποτελέσει βραχίονα υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Κατά συνέπεια, η πρόσφατη συμφωνία προσθέτει και την αεροναυτική παράμετρο, αφού θα δούμε πολύ σύντομα την Τουρκία να δημιουργεί ναυτική βάση η οποία θα διαθέτει και αεροπορικό σκέλος για τον έλεγχο της ΑΟΖ της Σομαλίας και φυσικά μόνιμη παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα είναι ξεκάθαρο πως αρκετές χιλιάδες Τούρκοι θα αναλάβουν de facto τον στρατιωτικό έλεγχο της χώρας καθώς και της τεράστιας θαλάσσιας περιοχής που αναλογεί στην Σομαλία ως ΑΟΖ, με συνέπεια κάθε χώρα ή/και εταιρία η οποία θα ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των δια θαλάσσης επικοινωνιών μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης και θα κινείται από και εκτός της Ερυθράς Θάλασσας να πρέπει να «ελέγχεται» ως ένα σημείο από τις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις και να «συνομιλεί» με την Τουρκία.

Πέραν του συγκεκριμένου πλεονεκτήματος, η Άγκυρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε μία αντιπαράθεση στην Δυτική Αφρική που θα είναι πολύ δύσκολο και να υποστηρίξει αλλά και να απεμπλακεί. Εξηγούμαστε. Η περιοχή της Σομαλιλάνδης, η βόρεια Σομαλία δηλαδή, έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από το Μογκαντίσου, και υπέγραψε συμφωνία με την Αιθιοπία όπου της παράσχει έξοδο στην θάλασσα, και δυνατότητα να ανασυστήσει ναυτικές δυνάμεις, της οποίες είχε χάσει από την εποχή της ανεξαρτησίας της Ερυθραίας. Το Μογκαντίσου αντιτίθεται στην εξέλιξη και βρίσκει ως εξισορροπιστή του διδύμου Σομαλιλάνδη-Αιθιοπία την δημιουργία του διδύμου Σομαλία-Τουρκία. Είναι προφανές πως η πιθανότητα η Τουρκία να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στην ξηρά και στην θάλασσα να είναι μεγάλη, σε ένα θέατρο που θα εμπλέκονταν άμεσα η Αίγυπτος, τη Σ. Αραβία και τα ΗΑΕ.

Ολοκληρώνοντας πρέπει να γίνει αντιληπτό στην πατρίδα μας πως η Τουρκία με μία στρατηγική υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλού δυνητικού οφέλους, «μαρκάρει» τον χώρο τον οποίο θεωρεί ως «Στρατηγικό Βάθος» με στρατιωτικές βάσεις. Βάση στο Κατάρ με 5000 άτομα, συμφωνία με το Σουδάν, Βάσεις στην Λιβύη με χιλιάδες τζιχαντιστές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της, πρόσφατη συμφωνία με την Αλβανία για την ναυτική βάση στην Αυλώνα. Από τον Περσικό Κόλπο, στο Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική, η Άγκυρα οριοθετεί την νεοθωμανικό της χώρο…

Μπορεί κάποιος να δει στον χάρτη ποιό έθνος βρίσκεται ακριβώς στη μέση αυτής της περιοχής το οποίο θα πρέπει να υποκύψει για να ολοκληρωθεί το όραμα του κ. Ερντογάν; Αυτή τη στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος «ενώνει» τον εξώτερο δακτύλιο του χώρου που εποφθαλμιά εμείς στον εσώτερο δακτύλιο του υπό «αναδόμηση» νεοθωμανικού χώρου… θα μιλάμε για την «Διακήρυξη των Αθηνών» ή για την «Αποτροπή των Νεοθωμανών» πριν να είναι αργά για όλους μας στην περιοχή και σίγουρα για εμάς του Έλληνες; 

 

* Ο Δρ. Γεώργιος Κ. Φίλης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής στο Ledra College, Λευκωσίας και διδάσκων σε Παραγωγικές Στρατιωτικές Σχολές. Ο κ. Φίλης είναι καθηγητής στο International Baccalaureate Diploma του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού καθώς και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων του ALPHA. [[email protected]]