Όπως πληροφορούμεθα από την Helleniq Energy, που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ExxonMobil στις παραχωρήσεις νότια και ΝΔ της Κρήτης, ξεκίνησαν και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις περιοχές ενδιαφέροντος (εδώ). Είχαν προηγηθεί δισδιάστατα σεισμικά τα οποία προφανώς έδωσαν πολύ 

θετικές πληροφορίες για τους εντοπισθέντες ερευνητικούς στόχους. Γι’ αυτό και τώρα η κοινοπραξία, μέσω της νέας σειράς σεισμικών, θα προσπαθήσει να αποκτήσει μια πολύ ακριβέστερη εικόνα του υπεδάφους στις δυο τεράστιες παραχωρήσεις της ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει με τον μικρότερο δυνατό βαθμό αβεβαιότητας το γεωτρητικό -ερευνητικό της πρόγραμμα. Με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση σε περιοχή νότια της Περαχώρας να προγραμματίζεται για το Α εξάμηνο του 2025.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ, και όπως αναφέραμε σε άρθρο μας στο Energia.gr (18/7/2023 - Eνεργειακό Στίγμα), έχουν εντοπιστεί 16 εκμεταλλεύσιμοι κοραλλιογενείς ύφαλοι και στις δύο παραχωρήσεις. Συνολικά τα εν λόγω κοιτάσματα εκτιμάται ότι έχουν δυναμικότητα 5 τρισεκ. κυβ. μέτρων. Αυτού του μεγέθους κοιτάσματα σπανίζουν σε διεθνές επίπεδο, γι’ αυτό και οι έρευνες στο Λιβυκό και Κρητικό αρχιπέλαγος έχουν τόσο μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ