Σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα έχουν υποχωρήσει οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία, καθώς τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα της χώρας παράγουν περισσότερη ενέργεια από ποτέ

Οι τιμές του ρεύματος για την επόμενη ημέρα παρέμειναν την τελευταία εβδομάδα κάτω από τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η παραγωγή οδεύει προς νέο ρεκόρ αυτό τον μήνα.

Η ημερήσια παραγωγή ηλιακής ενέργειας έφτασε την Τετάρτη στην Ισπανία στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Οκτωβρίου και αυτά τα αυξημένα επίπεδα αναμένεται να διατηρηθούν και τον Μάρτιο, δείχνουν τα μοντέλα του Bloomberg.

Βέβαια, ενώ η απότομη μείωση στις τιμές του ρεύματος είναι μια θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές χονδρικής περνούν σταδιακά στις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά, εντούτοις, αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορούν, μακροπρόθεσμα, να θέσουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις σε νέα projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να κάνει την οικονομία της πιο πράσινη, για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Αν και η πτώση που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στις τιμές στην ισπανική αγορά ήταν ακραία, υπάρχει μια ξεκάθαρη πτωτική τάση τόσο στις τιμές του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, μετά την ενεργειακή κρίση. Αυτό πλήττει τα έσοδα των εταιρειών κοινής ωφελείας, με την ισπανική Endesa να ανακοινώνει, την Τετάρτη, ότι τα κέρδη της για το 2023 μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, εν μέσω της «ομαλοποίησης» των τιμών.

Αυτή η πτώση επηρεάζει, επίσης, τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοδυτική Ευρώπη, με την Ισπανία να πουλάει αυτή τη στιγμή ρεύμα στη Γαλλία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ευρώπης. Οι τιμές για την Πέμπτη διαμορφώθηκαν στα 4,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην Ισπανία και στα 63,59 ευρώ για τη Γαλλία.

(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)