ΒΤΑ: Μια Ενδεχόμενη Τεχνολογία για τη Μακροπρόθεσμη Αποθήκευση Πυρηνικών Αποβλήτων Συζητείται με Αρκετές Χώρες

ΒΤΑ: Μια Ενδεχόμενη Τεχνολογία για τη Μακροπρόθεσμη Αποθήκευση Πυρηνικών Αποβλήτων Συζητείται με Αρκετές Χώρες
energia.gr
Σαβ, 2 Μαρτίου 2024 - 10:12

Μια ενδεχόμενη τεχνολογία για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων συζητείται με αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Φινλανδία και πέραν του Ατλαντικού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ την ώρα των ερωτήσεων στην Εθνοσυνέλευση

Ο Ντένκοφ απαντούσε σε ερώτηση που έθεσε ο Γιορντάν Τοντόροφ, του κόμματος Vazrazhdane (Αναγέννηση) όσον αφορά τα σχέδια της Βουλγαρίας να κατασκευάσει μια εγκατάσταση αποθήκευσης για την ταφή αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου.

Ο Τοντόροφ φοβάται ότι η Βουλγαρία θα γίνει "κάδος πυρηνικών απορριμμάτων".

Ο Ντένκοφ είπε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες όσον αφορά το καθεστώς που ισχύει εδώ και χρόνια, μεταξύ άλλων όταν η Βουλγαρία είχε καλύτερες διπλωματικές σχέσεις με την τότε Σοβιετική Ένωση και αργότερα Ρωσία.

Η απόφαση για την προσωρινή αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων θα ληφθεί μετά την απόφαση για μακροπρόθεσμη αποθήκευση, σημείωσε ο Ντένκοφ.

Ο Τοντόροφ υπαινίχθηκε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει το αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο της Βουλγαρίας και ο Ντένκοφ θα μπορούσε να το είχε κανονίσει κατά τις "συχνές" επισκέψεις του στην Ουκρανία.

Ο Ντένκοφ απάντησε λέγοντας ότι η δήλωση αυτή είναι ψέμα. Είπε ότι έχει επισκεφθεί την Ουκρανία μόνο μία φορά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)