Ινδία: Πράσινο Φως για Επενδύσεις $15,2 δισ., σε Εργοστάσια Κατασκευής Ημιαγωγών

Ινδία: Πράσινο Φως για Επενδύσεις $15,2 δισ., σε Εργοστάσια Κατασκευής Ημιαγωγών
energia.gr
Πεμ, 29 Φεβρουαρίου 2024 - 13:28

Η κυβέρνηση της Ινδίας ενέκρινε επενδύσεις αξίας 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης του Ομίλου Tata για την κατασκευή της πρώτης μεγάλης εγκατάστασης κατασκευής τσιπ της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ενέκρινε το σχέδιο της Tata να κατασκευάσει ένα εργοτάξιο αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί

να κατασκευάσει περίπου 50.000 πλακίδια το μήνα, δήλωσε ο υπουργός τεχνολογίας Ασβίνι Βαϊσνάου στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί την Πέμπτη. Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης τη χωριστή πρόταση της Tata για ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης τσιπ αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και μια επιχείρηση συσκευασίας μεταξύ της ιαπωνικής Renesas Electronics Corp. και της CG Power and Industrial Solutions Ltd. του ομίλου Murugappa.

Αν και είναι ακόμη απλώς σχέδια, οι εγκρίσεις προωθούν τις φιλοδοξίες της Ινδίας στον τομέα των ημιαγωγών. Όπως ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση Μόντι επιθυμεί να υποστηρίξει και να στηρίξει τη δημιουργία εγχώριας παραγωγικής ικανότητας τσιπ, εξασφαλίζοντας την προμήθεια των εξαρτημάτων που απαιτούνται για τις μελλοντικές τεχνολογίες, από την τεχνητή νοημοσύνη έως τα αυτοκινούμενα οχήματα.

"Θα ξεκινήσουμε την κατασκευή αυτού του εργοστασίου εντός 100 ημερών", δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, αναφερόμενος στο εργοστάσιο της Tata.

Η Ινδία ελπίζει να προσελκύσει γίγαντες τσιπ με τον ίδιο τρόπο που τα κίνητρα ενθάρρυναν την Apple Inc. και τους συνεργάτες της να κατασκευάζουν και να πωλούν iPhones στη χώρα, μια ώθηση στον γιγαντιαίο κατασκευαστικό της τομέα. Προσφέρθηκε να αναλάβει το μισό κόστος οποιουδήποτε εγκεκριμένου έργου, μέχρι ένα αρχικό ανώτατο όριο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ταμείο ημιαγωγών έχει ήδη βοηθήσει την αμερικανική εταιρεία κατασκευής μνήμης Micron Technology Inc. να δημιουργήσει μια εγκατάσταση συναρμολόγησης ύψους 2,75 δισ. δολαρίων στο Γκουτζαράτ.

Ο όμιλος Tata αναμένεται να συνεργαστεί με την Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. της Ταϊβάν για το έργο του, αν και έχει επίσης συνομιλίες με την United Microelectronics Corp. Η νέα εγκατάσταση θα παράγει τα λεγόμενα ώριμα τσιπ — χρησιμοποιώντας τεχνολογία 40 νανομέτρων ή παλαιότερη — που είναι χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αυτοκίνητα, αμυντικά συστήματα και αεροσκάφη.

Ο όμιλος Tata των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής τσιπ στο Dholera φέτος. Με 50.000 πλακίδια ανά μήνα, η προβλεπόμενη εγκατάσταση της Tata είναι μέτριου μεγέθους σε σύγκριση με τις εγκαταστάσεις του είδους της σε όλο τον κόσμο.

Οι κινήσεις αποτελούν μέρος της εκκολαπτόμενης προσπάθειας της Tata να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής εξαρτημάτων smartphone στην Ινδία, το οποίο κατασκευάστηκε με κόστος άνω των 700 εκατ. δολαρίων, στα νότια της χώρας. Επίσης, αγόρασε πέρυσι το εργοστάσιο της Wistron Corp. που προμηθεύει την Apple στην Ινδία και επιδιώκει να κατασκευάσει το δικό της εργοστάσιο iPhone.

Οι ημιαγωγοί έχουν εξελιχθεί σε βασικό γεωπολιτικό πεδίο μάχης, με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των εγχώριων δυνατοτήτων τους.

Η ώθηση του Modi να μετατρέψει την Ινδία σε παγκόσμιο κόμβο παραγωγής περιλαμβάνει επίσης την προσέλκυση περισσότερων διεθνών κατασκευαστών chip στη χώρα - μια προσπάθεια να βασίζονται λιγότερο σε ακριβές εισαγωγές και να ενισχύσουν μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία συναρμολόγησης smartphone.