Η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα αυξηθεί το 2024 με τον κορυφαίο αγοραστή του καυσίμου, την Κίνα, να επιστρέφει στην αγορά και την κατανάλωση στην Ευρώπη να αυξάνεται. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη στέλεχος της TotalEnergies, σύμφωνα με το Reuters. «Το LNG συνέχισε να αναπτύσσεται, με την Κίνα να έχει επιστρέψει στην αγορά, αλλά

όχι ακόμη στα επίπεδα του 2021», δήλωσε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της γαλλικής ενεργειακής για θέματα ερευνών και παραγωγής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Thomas Maurisse, σε βιομηχανικό συνέδριο.

«Όσον αφορά την Ευρώπη... είναι μια νέα και μεγάλη αγορά, αυτή η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, επιπλέον δυναμικότητα δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμη σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως θα συνεχίσει να ασκεί κάποια πίεση στις τιμές και αστάθεια».

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές LNG στην Ασία σημείωσαν τα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς η ασθενής ζήτηση στην Ασία και την Ευρώπη επηρέασε αρνητικά την αγορά.

Η πτώση των τιμών έδωσε κίνητρο στους εισαγωγείς LNG από αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία να αυξήσουν τις αγορές spot. Οι εμπορικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί λόγω των χαμηλών τιμών, δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου ο Αντιπρόεδρος, LNG Marketing και Εμπορίας της Petronas, Shamsairi M Ibrahim.

«Έχει ήδη ξεκινήσει στην Κίνα», είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες αγοράς για ευαίσθητους ως προς τις τιμές αγοραστές στην Ασία. «Αλλά [η αγορά είναι] ακόμα σε στενότητα. Αν συμβεί κάτι στην παραγωγή, θα δείτε μια άνοδο [της τιμής]», είπε ο Shamsairi.