O όμιλος Stellantis ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την παραγωγή ηλεκτρικών φορτηγών μεσαίου μεγέθους από το 2025 στο εργοστάσιό της στο Λούτον της Αγγλίας, παρέχοντας κάποια μακροπρόθεσμη βεβαιότητα βιωσιμότητας για ένα εργοστάσιο που παράγει φορτηγά εδώ και 92 χρόνια. Η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με βάση τις πωλήσεις ανακοίνωσε ότι από την άνοιξη του επόμενου έτους το Luton θα παράγει πέντε ηλεκτρικά μοντέλα

συμπεριλαμβανομένων των Vauxhall Vivaro Electric, Peugeot E-Expert και Fiat Professional E-Scudo σε εκδόσεις με δεξιά και αριστερή κίνηση.

Η Stellantis κατασκευάζει ήδη μικρά ηλεκτρικά φορτηγά στο άλλο εργοστάσιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Ellesemere Port.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι το εργοστάσιο στο Λούτον θα συνεχίσει επίσης να κατασκευάζει μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Δεν ανέφερε τι είδους επένδυση θα απαιτούσε η παραγωγή των νέων ηλεκτρικών μοντέλων.

Τα υπάρχοντα εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη που κατασκευάζουν μοντέλα με ορυκτά καύσιμα ανταγωνίζονται για τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά μετά την ουσιαστική απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα τεθεί σε ισχύ το 2035.

Η ανακοίνωση της Stellantis έρχεται αφού η Nissan δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα επενδύσει 1,12 δισεκατομμύρια λίρες (1,41 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή δύο ηλεκτρικών μοντέλων στο εργοστάσιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο ινδικός όμιλος Tata Group δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών EV αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία για να προμηθεύει τα εργοστάσιά της Jaguar Land Rover.

"Πρόκειται για μια περαιτέρω ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και για συναρπαστικά νέα που δείχνουν ότι το σχέδιό μας για την αυτοκινητοβιομηχανία λειτουργεί", ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου Νουσράτ Γκάνι.

Καθώς οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν ψυχρανθεί, η αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας έχει ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδοτήσει τις αγορές για να ενθαρρύνει περισσότερους καταναλωτές και επιχειρήσεις να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση.

"Ενώ η απόφαση αυτή αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της Stellantis στο εργοστάσιο, αυτό... απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να τονώσει περισσότερη ζήτηση στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και να υποστηρίξει τους κατασκευαστές που επενδύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια βιώσιμη μετάβαση", ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου της Stellantis στο Ηνωμένο Βασίλειο Maria Grazia Davino.