Στα 81,39 ευρώ/MWh έχει διαμορφωθεί η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, με οριακή υποχώρηση -0,6% από το κλείσιμο της Τρίτης και τούτο εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου της χρήσης φυσικού αερίου. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 312,60 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν το φυσικό αέριο σε ποσοστό 40,5%, και ακολουθούν οι ΑΠΕ με ποσοστό συμμετοχής 24,8%, οι εισαγωγές με 22,3%  τα υδροηλεκτρικά με 3,9% και ο λιγνίτης με 5,8%.

 

Στις 19 και στις 20 Φεβρουαρίου η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην προημερησία αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας  επέστρεψε και πάλι σε επίπεδα άνω των 80 ευρώ/MWh, όταν μια εβδομάδα νωρίτερα είχε καταρρεύσει στα 54,20 ευρώ/MWh χάρη στο συνδυασμό που δημιούργησε η χαμηλή ζήτηση και η αυξημένη συμμετοχή ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

 

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τις 20/2/2024-Πηγή: rae.gr)

Η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συγκαταλέγεται σήμερα στις τέσσερις πιο ακριβές στην Ευρώπη, μαζί με εκείνες της Ιταλίας, της Μάλτας και της Βουλγαρίας.

Ακόμη και έτσι όμως, η μέση ΤΕΑ στη χώρα υπολείπεται της αντίστοιχης ένα έτος νωρίτερα όταν ήταν διαμορφωμένη στα 85,88 ευρώ/MWh, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις των τιμών το τελευταίο διήμερο δεν αναμένεται να επηρεάσει τον συνολικό μέσο όρο του μήνα που διανύουμε και ο οποίος διατηρείται χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου, που κυμαινόταν πάνω από τα 93 ευρώ/MWh, κάτι που θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τη διαμόρφωση των τιμολογίων του ρεύματος. Θυμίζουμε ότι ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων τον Φεβρουάριο ήταν τα 13,3 λεπτά/KWh, ενώ με βάση τις πρόσφατες κινήσεις της προημερησίας αγοράς, οι τιμές τον Μάρτιο είναι πιθανό να διαμορφωθούν χαμηλότερα από τα 10 λεπτά/KWh.

(Στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τις 21/2/2024)

Κι ενώ η εικόνα στην αγορά ηλεκτρισμού μοιάζει κάπως ενθαρρυντική, αυτό δεν ισχύει για την αγορά υγρών καυσίμων που έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα, ύστερα από τη σχετική ύφεσή τους τους προηγούμνους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά λίτρο σε δύο Νομούς της χώρας, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, και κινείται  σε επίπεδα άνω του 1,5 σε άλλους επτά.     

Η δε μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στα όρια της Νομαρχίας Αθηνών και του Νομού Θεσσαλονίκης ξεπερνά, για σήμερα Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, το 1,872 ευρώ ανά λίτρο από 1,870 ευρώ ανά λίτρο και 1,868 ευρώ/λίτρο, αντίστοιχα, χθες, Τρίτη.

Η πρόγνωση για τις τιμές στην ελληνική αντλία δεν είναι ενθαρρυντική όσο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τούτο, παρά την σημερινή υποχώρηση των τιμών του Brent, του διεθνούς benchmark στα όρια των 82,50 δολαρίων ανά βαρέλι, από τα 83,50 δολάρια ανά βαρέλι χθες, Τρίτη.

Τουλάχιστον οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Μαρτίου, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται και σήμερα κινούνται από το πρωΐ στα όρια των 23.900 με ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του -1.11%.