Αλ Τζαμπέρ: "Το Υδρογόνο θα Είναι μια από τις πιο Σημαντικές Λύσεις''

Αλ Τζαμπέρ: Το Υδρογόνο θα Είναι μια από τις πιο Σημαντικές Λύσεις
energia.gr
Τετ, 21 Φεβρουαρίου 2024 - 09:23

Η εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην COP28 με στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C θα απαιτήσει "πρωτοφανή δράση" από τους παγκόσμιους ενδιαφερόμενους φορείς, δήλωσε ο πρόεδρος της COP28 Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ. Μιλώντας σε εκδήλωση στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ-ΙΕΑ) στο Παρίσι 

ο Αλ Τζαμπέρ (αριστερά στη φωτό με τον Φατιχ Μπιρόλ του ΙΕΑ) δήλωσε ότι τα μέτρα, γνωστά ως "Συναίνεση των ΗΑΕ", "ανέβασαν τον πήχη και έθεσαν μια σαφή πορεία για να διατηρήσουμε το βόρειο αστέρι μας στον 1,5°C σε απόσταση αναπνοής".

Η Συναίνεση των ΗΑΕ περιελάμβανε μια συμφωνία για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, έναν στόχο για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και μια δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών κατά την ίδια περίοδο.
Στην εκδήλωση με τίτλο "Πέρα από την COP28: Ώρα να ενωθούμε, να δράσουμε και να υλοποιήσουμε τη συναίνεση των ΗΑΕ", συμμετείχαν υπουργοί, πρέσβεις, στελέχη της βιομηχανίας και άλλοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, ο Laurent Fabius, πρόεδρος της COP21 και ο John Kerry, ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα.

Ο Αλ Τζαμπέρ δήλωσε ότι στην COP28 "η αλληλεγγύη νίκησε την πόλωση, η συμμετοχικότητα επικράτησε της μετάθεσης ευθυνών και το πνεύμα της εταιρικής σχέσης έφερε κοντά το καλύτερο της ανθρωπότητας", γεγονός που ήταν το κλειδί για την επίτευξη της συναίνεσης των ΗΑΕ.

Ζήτησε από τους συμμετέχοντες "να διατηρήσουν αυτό το πνεύμα ζωντανό και να αξιοποιήσουν τη δυναμική που επιτεύχθηκε στην COP28".

Πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη που υπέγραψαν τη συναίνεση των ΗΑΕ πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών τους (ΕΣΣ), ενόψει του επόμενου κύκλου το 2025.

"Αυτή η εργασία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως τώρα. Πρέπει να υιοθετήσουν συνολικούς στόχους μείωσης των εκπομπών σε ολόκληρη την οικονομία, οι οποίοι να καλύπτουν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου, να είναι ευθυγραμμισμένοι με την επιστήμη και να διατηρούν τον 1,5°C σε απόσταση αναπνοής".

Είπε ότι η COP28 ώθησε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να εντείνει τις προσπάθειές της, με το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου να δεσμεύεται να μηδενίσει τις εκπομπές μεθανίου έως το 2030 και να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές έως το 2050 ή νωρίτερα.

Ενώ χαρακτήρισε αυτούς τους στόχους ως "μια καλή αρχή", ο Al Jaber δήλωσε ότι "πρέπει να στηριχθεί" και ότι θα συνεχίσει να "πιέζει για περισσότερα".

Ο Αλ Τζαμπέρ προειδοποίησε ότι "η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε ενεργειακή αναταραχή, αν αντιμετωπίσουμε μόνο την πλευρά της προσφοράς της ενεργειακής εξίσωσης".

Η αντιμετώπιση της πλευράς της ζήτησης "θα απαιτήσει έξυπνα κίνητρα πολιτικής για την εμπορική αξιοποίηση των εκκολαπτόμενων εναλλακτικών λύσεων μηδενικού άνθρακα για τη βαριά βιομηχανία, όπως το υδρογόνο".

Ο ίδιος δήλωσε: "Το υδρογόνο θα είναι μια από τις πιο σημαντικές λύσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η οικονομία: "Θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές δικτύου για την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας στον τελικό χρήστη. Και θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να είναι ειλικρινείς και διαφανείς σχετικά με το κόστος και τις αντισταθμίσεις που προκύπτουν".