Η απαγόρευση χρήσεως εναντίον της Ελλάδος των F-16 που θα παραδοθούν στην Τουρκία την οποία έθεσε  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διασφαλίζουν την άμυνα της για πολλούς και ποικίλους λόγους: Οι Αμερικανοί δεν αναγνωρίζουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων  (αν και καθιερωμένο από το 1935 και αναγνωρισμένο από τον διεθνή οργανισμό ICAO), δεν έχουν επικυρώσει το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης (Unclos) που επιτρέπει την κήρυξη της ΑΟΖ

του παρακτίου κράτους και των νήσων του – εν προκειμένω της Ελλάδος στο Αιγαίον - κι όπως εφάνει από την κρίση των Ιμίων το 1976, δεν προσπαθούν να επιλύσουν εδαφικές διαφορές με την Τουρκία επί τη βάσει των καθιερωμένων θαλασσίων συνόρων στους ναυτικούς των χάρτες αλλά με διπλωματικές παρεμβάσεις του τύπου Χόλμπρουκ: «Μη - σημαίες, μη - «στρατά», μη – άσκηση κυριαρχίας» που προφανώς συμφέρουν την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να «γκριζάρει» Αιγαίον.

Συνεπώς ακόμη κι αν οι Τούρκοι σεβαστούν τις φημολογούμενες «ρήτρες» της συμφωνίας των F-16, θα μπορούν αζημίως να προσβάλλουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα πέραν των 6 μιλίων και να αποτρέπουν την Ελλάδα από την διακήρυξη των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων (της ΑΟΖ) που προστατεύει τα νησαία συμφέροντα της.

Ισχυριζόμενοι οι γείτονες  ότι οι τυχόν παραβιάσεις τους δεν αφορούν ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος , κράτους μέλους του ΝΑΤΟ , όπως προβλέπουν οι διαβόητες «ρήτρες», θα μπορούν να αλωνίζουν στο Αιγαίον κι ουδόλως να υφίστανται τις κυρώσεις του Αμερικανικού κογκρέσου και της κυβερνήσεως , ανεξαρτήτως εάν είναι των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων. Τα F-16 θα παραδίδονται κανονικά κι η Τουρκία θα εξοπλίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αλλά το ζήτημα των Αμερικανικών εγγυήσεων είναι διαφορετικό και δεν αφορά μόνον στη χρήση των  F-16 εις βάρος της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και γενικότερο: η  εναέρια ασφάλεια της Ελλάδος από επιβουλές εξ ανατολών.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η προσβολή ενός Αμερικανικού φυλακίου στο Ιράκ από Ιρανικής κατασκευής Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) που παράκαμψε τα ηλεκτρομαγνητικά μέτρα προστασίας και φόνευσε μισή ντουζίνα Αμερικανών στρατιωτών , μόνο με 50 κιλά εκρηκτικών κι ελάχιστο κόστος του «ντρόν» που χρησίμευσε στην επίθεση.

Η Τουρκία παράγει μεγάλο αριθμό ΜΕΑ και δεν έχει ανάγκη των Αμερικανικών F-16, ούτε να παραβιάσει τους όρους χρησιμοποιήσεως των, εάν αποφασίσει «να έλθει ένα βράδυ» (Ερντογάν) κατά της χώρας μας. Ούτε η χρήση της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ενδείκνυται για την ανάσχεση μιας μαζικής επιθέσεως με Τουρκικά «ντρον». Η απειλή είναι απλώς ασύμμετρη.

Μόνον εάν η Ελληνική αεροπορική βιομηχανία αναλάβει την μαζική παραγωγή ΜΕΑ κι η αντιαεροπορική άμυνα των ζωτικών κέντρων αμύνης της Ελλάδος καλυφθεί με ηλεκτρομαγνητικούς «θόλους» θα αποτραπεί ο Τουρκικός κίνδυνος των «ντρον». Διότι προφανώς οι γείτονες δεν θα διακινδυνεύσουν τα Ελληνικά αντίποινα που μπορούν να προκαλέσουν  άφθονα «ντρον» που δεν κοστίζουν πολλά. Το απόλυτο χάος που θα προκαλέσουν στον γείτονα και τις υποδομές του θα αποτρέψει την επίθεση.

Περιττεύει συνεπώς η συζήτηση για τις «εγγυήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το κογκρέσο» εκτός εάν στόχος τους είναι να παραπλανήσουν την Ελληνική κοινή γνώμη η οποία δεν εμπιστεύεται την Τουρκία όσο η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη.