Οι επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Macquarie, καθώς και ορισμένα hedge funds τοποθετούνται άμεσα για να καρπωθούν τα οφέλη του νέου αναπτυσσόμενου τομέα, του ουρανίου, καθώς οι τιμές του συστατικού πυρηνικού καυσίμου εκτοξεύονται. Πολλές άλλες επενδυτικές τράπεζες εξακολουθούν να αποφεύγουν το ουράνιο, όμως η Goldman και η Macquarie ενισχύουν τις συναλλαγές σε φυσικό ουράνιο

και στην περίπτωση της Goldman εμπορεύονται και δικαιώματα, δήλωσαν στο Reuters, πέντε πηγές του κλάδου και των hedge funds με γνώση των συμφωνιών. Η αυξημένη δραστηριότητα έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναζητούν νέες προμήθειες εν μέσω ελλείψεων που έχουν ανεβάσει τις τιμές σε υψηλά 16 ετών.

Ορισμένα hedge funds αυξάνουν επίσης τη συμμετοχή τους τόσο σε μετοχές όσο και σε φυσικό ουράνιο, ένα σημάδι ότι το στοιχείο αρχίζει να διευρύνει την ελκυστικότητά του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

"Με τα πρωτοσέλιδα και τη θετική δυναμική στην πυρηνική ενέργεια γενικότερα, τα hedge funds και άλλοι επενδυτές εμπορευμάτων επιστρέφουν στον τομέα (ουρανίου). Πολλά από αυτά γίνονται μέσω φυσικών κεφαλαίων, ο ευκολότερος τρόπος για να εκτεθεί κανείς στις τιμές του ουρανίου", δήλωσε ο Bram Vanderelst στην εταιρεία συναλλαγών Curzon Uranium.

Το μέταλλο έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών μετά τον διπλασιασμό των τιμών το τελευταίο έτος στα 102 δολάρια ανά λίβρα, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί Kazatomprom και Cameco μείωσαν τις οδηγίες παραγωγής, επειδή τα επαναλειτουργούντα ορυχεία που είχαν τεθεί σε ακινησία αγωνίστηκαν να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν την ανανεωμένη ζήτηση.

Έρχεται επίσης με την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας για να βοηθήσει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που επισημάνθηκε στη δήλωση της Ομάδας των Επτά πλέον βιομηχανικών χωρών του Δεκεμβρίου 2023, η οποία προέβλεπε τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ενεργειακής ικανότητας από το 2020 έως το 2050.

Η Goldman Sachs έχει αρχίσει να γράφει δικαιώματα προαίρεσης επί φυσικού ουρανίου για hedge funds, για πρώτη φορά που δημιουργεί παράγωγο για το μέταλλο.

"Η Goldman αυξάνει την προβολή της, αυξάνει σταθερά το βιβλίο της", δήλωσε πηγή που ασχολήθηκε με την τράπεζα, αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες για τις συναλλαγές επειδή είναι εμπιστευτικές.

Η Goldman ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με χρηματοοικονομικούς πελάτες, όπως τα hedge funds, ενώ η Macquarie εστιάζει κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγής συναλλαγών και μάρκετινγκ από ανθρακωρύχους, δήλωσε άλλη πηγή που ασχολήθηκε και με τις δύο τράπεζες, αρνούμενη επίσης να διευκρινίσει λεπτομέρειες επειδή τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά.

Και οι πέντε πηγές με τις οποίες μίλησε το Reuters αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν ήθελαν να συζητήσουν δημόσια ιδιωτικές λεπτομέρειες συναλλαγών.

Επίσης και οι δύο τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman εμπλέκεται στην αγορά ουρανίου από το 2009, όταν αγόρασε τη Nufcor, έναν έμπορο πυρηνικών καυσίμων με έδρα το Λονδίνο.

Πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο, στον απόηχο της καταστροφής του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, όταν οι τιμές του ουρανίου έπεσαν κατακόρυφα, η Goldman στόχευσε να ξεφορτωθεί τη Nufcor, αλλά δεν μπόρεσε να βρει αγοραστή και δήλωσε ότι σχεδίαζε να κλείσει την επιχείρηση.

Η επιχείρηση δεν έκλεισε ποτέ και η Nufcor κατείχε αποθέματα ουρανίου αξίας 356 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ρυθμιστικά αρχεία.

Αυτό είναι αρκετό ουράνιο για να τροφοδοτήσει 17 μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες για ένα χρόνο, με βάση υπολογισμούς του Reuters και στοιχεία από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.

Ν. Παλ.