Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου βρίσκεται η μετοχή της Helleniq Energy, με τη διοίκηση του Ανδρέα Σιάμισιη να βλέπει με ικανοποίηση την πορεία σταδιακής ανάκαμψης της εισηγμένης. Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση του ομίλου υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ, με τη μεταβολή μέσα στον Φεβρουάριο να ανέρχεται στο +6% (στο +8% η συνολική άνοδος στο 2024)

Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι η μετοχή έχει αρχίσει να βρίσκει έναν σταθερά θετικό βηματισμό, ανακτώντας όλες τις απώλειες από το placement του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο έγινε στην τιμή των 7 ευρώ και αφορούσε το 11% του μετοχικού κεφαλαίου.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενόσω η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στο «μέτωπο» των μερισμάτων. Ο ίδιος ο κ. Σιάμισιης, στα τέλη Δεκεμβρίου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξημένο μέρισμα μέσα στο 2024, χάρη στα ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη του 2023. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, η διοίκηση διένειμε προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή στις αρχές του Ιανουαρίου. Στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 12μήνου, θα κάνει γνωστό και το υπόλοιπο ποσό, με το οποίο θα επιβραβεύσει στους μετόχους. Υπενθυμίζεται ότι το περσινό μέρισμα είχε διαμορφωθεί σε 1,15 ευρώ/μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να καθορίζεται στο 15%. Εφόσον, λοιπόν, ο κ. Σιάμισιης πράγματι επιβεβαιώσει τον… εαυτό του, τότε είναι εύλογο η αγορά να περιμένει ένα συμπληρωματικό μέρισμα άνω του 0,85 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια στιγμή, το ευνοϊκό ενεργειακό σκηνικό σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας (465 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023) συνθέτουν ένα αισιόδοξο περιβάλλον για την εισηγμένη, η οποία καλείται σταδιακά να κλείσει το discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου (P/BV 1,2x). Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, η Helleniq Energy διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 10,4x και δείκτη P/BV 0,8x, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία (2,4 δισ. ευρώ) υπολείπεται της λογιστικής αξίας (2,9 δισ. ευρώ).

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")