Κάποιος είχε πει ότι η καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν θα παραχθεί... Από κει και πέρα για όλες τις άλλες υπάρχει κάποιο αποτύπωμα. Σύμφωνα με τελευταία έκθεση της WoodMackenzie, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τα σχεδιαζόμενα έργα πράσινου υδρογόνου θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες από άλλες μορφές παραγωγής, ανάλογα με την πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. "Η ώθηση για καλύτερη μέτρηση των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο ρίχνει φως στην ακριβή ένταση άνθρακα των διαφόρων πηγών προμήθειας υδρογόνου", δήλωσε ο κύριος αναλυτής

και συγγραφέας της έκθεσης Flor De La Cruz. "Λόγω της δυνατότητάς του να παρέχει υδρογόνο σχεδόν χωρίς άνθρακα, το πράσινο υδρογόνο προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της βιομηχανίας, αλλά είναι σημαντικό οι εξαγωγείςκαι οι προγραμματιστές να εξετάσουν πιο προσεκτικά την πλήρη αλυσίδα αξίας καθώς τίθενται σε εφαρμογή περισσότερες ρυθμίσεις".

Η μεταβλητότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι πολλαπλά έργα ηλεκτρολυτικού υδρογόνου σχεδιάζουν τη σύνδεση με το δίκτυο για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των ηλεκτρολυτών και τη μείωση του μοναδιαίου κόστους του υδρογόνου.

Ωστόσο, εάν η διαθεσιμότητα ανανεώσιμης ενέργειας είναι περιορισμένη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα έργα πράσινου υδρογόνου να χρειαστεί να συνδεθούν σε δίκτυα με πολύ υψηλή ένταση άνθρακα, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το μοντέλο εκπομπών της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου της Wood Mackenzie, οι εκπομπές από το πράσινο υδρογόνο που παράγεται από 100% ισχύ δικτύου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 κιλά ισοδύναμου CO2 ανά κιλό υδρογόνου (kgCO2e/kgH2) - χειρότερα από το καφέ υδρογόνο - εάν ο ηλεκτρολύτης συνδεθεί σε δίκτυο που τροφοδοτείται με ορυκτά καύσιμα.

Επί του παρόντος, τουλάχιστον το 30% των 565GW ηλεκτρόλυσης (Gwe) των έργων πράσινου υδρογόνου που έχουν ανακοινωθεί ή λειτουργούν αναμένεται να είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο, όπως φαίνεται στο Lens Hydrogen project tracker της Wood Mackenzie.

Η ένταση άνθρακα του υδρογόνου δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή του, αναφέρεται στην έκθεση. Δεδομένου ότι πάνω από το 40% της δυναμικότητας των έργων που έχουν ανακοινωθεί στοχεύει στις εξαγωγές, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις εκπομπές του πλήρους κύκλου ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας της αμμωνίας και της μεταφοράς.

"Εάν απαιτείται μεταφορά, οι εκπομπές από την παραγωγή υδρογόνου λένε μόνο ένα μέρος της ιστορίας, καθώς οι μη υπολογιζόμενες, συχνά σημαντικές, εκπομπές συμβαίνουν μέσω της υπόλοιπης αλυσίδας αξίας", πρόσθεσε ο De La Cruz.

"Για παράδειγμα, οποιοδήποτε μελλοντικό εμπόριο υδρογόνου μεταξύ της Αυστραλίας και της βορειοανατολικής Ασίας ή της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης απαιτεί τη μεταφορά υδρογόνου σε σημαντικές αποστάσεις".

Οι περισσότεροι προγραμματιστές έργων εξαγωγής υδρογόνου στοχεύουν στη χρήση αμμωνίας ως φορέα. Ενώ είναι ο πιο υποσχόμενος φορέας από άποψη κόστους και τεχνολογικής ετοιμότητας, οι συνολικές εκπομπές της αλυσίδας αξίας της αμμωνίας, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης, της μεταφοράς και της πυρόλυσης, είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να προσθέσουν 1kg-4,5kgCO2e/kgH2 στην ένταση άνθρακα του τελικού προϊόντος.

Οι εκπομπές από τη μεταφορά και την επεξεργασία μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το κατά πόσον οι πηγές υδρογόνου μπορούν να ανταποκριθούν στις κανονιστικές απαιτήσεις, αναφέρεται στην έκθεση.

Το πράσινο υδρογόνο με 20% τροφοδοσία από το δίκτυο και το μπλε υδρογόνο με 60% δέσμευση δεν περνούν στην ΕΕ ή την Ιαπωνία.

Αλλά ακόμη και το μπλε υδρογόνο των ΗΠΑ, με δέσμευση 95% που μετατρέπεται σε αμμωνία και αποστέλλεται στην ΕΕ, θα ήταν στα όρια του ευρωπαϊκού ορίου έντασης άνθρακα.

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται με χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας και μετατρέπεται σε πράσινη αμμωνία θα είχε ένταση εκπομπών κάτω από το όριο της ΕΕ, ακόμη και αν μεταφερόταν από την Αυστραλία.

Αν όμως το εισαγόμενο υδρογόνο παράγεται με τη χρήση έστω και μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, θα μπορούσε να αγωνιστεί για να παραμείνει κάτω από τα κατώτατα όρια της ΕΕ και της Ιαπωνίας.

N. Παλ.