Το ισοζύγιο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου περιορίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο παρά την εμφανή αδυναμία της ζήτησης. Ένα κύμα ακραίου παγετού στην Αρκτική, που σάρωσε βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προκάλεσε σημαντικές διακοπές εφοδιασμού που συνέπεσαν με νέους εθελοντικούς περιορισμούς της πετρελαϊκής παραγωγής από ορισμένες χώρες

του OPEC+. Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή επηρέασε σημαντικά το διαμορφούμενο κλίμα, καθώς τα πετρελαιοφόρα που παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα διέκοψαν τις ροές εφοδιασμού στην παγκόσμια αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά $5 το βαρέλι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και διαπραγματεύονταν γύρω στα $83 το βαρέλι σήμερα (15/2) το πρωί. Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Φεβρουάριο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το μετά την πανδημία στάδιο ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει ήδη υποχωρήσει απότομα, από 2.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το γ’ τρίμηνο του 2023 σε 1.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δ’ τρίμηνο του 2023, με προφανή συρρίκνωση στην Κίνα που κατέγραψε μια μείωση της κατανάλωσης κατά 830 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο στα 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, μόνο κατά το ήμισυ της ανάπτυξης του 2023. Όπως και το προηγούμενο έτος, τα μεγαλύτερα κέρδη αναμένεται να καταγραφούν από λίγες χώρες, κυρίως την Κίνα, και σε μικρότερο βαθμό την Ινδία και τη Βραζιλία. Οι τρεις μεγάλες οικονομίες πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 78% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, που προβλέπεται ότι θα φτάσει σε νέα κορύφωση της τάξεως των 103 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

 

Ενώ η υψηλότερη παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φέτος, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τον Καναδά, θα έπρεπε να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, η απότομη πτώση της παραγωγής τον Ιανουάριο οδήγησε το 2024 σε μια δύσκολη εκκίνηση. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες περιόρισαν την παραγωγή κατά περισσότερα από 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Η απότομη πτώση συνέπεσε με τις νέες εθελοντικές περικοπές της παραγωγής του OPEC+ κατά περίπου 300 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα τη μαζική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κατά 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, το κύμα της πετρελαϊκής αύξησης εκτός των χωρών του OPEC+ αναμένεται να συνεχιστεί το β’ τρίμηνο του 2024, οδηγώντας την παραγωγή σε ανοδική τροχιά για το υπόλοιπο του έτους. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ένα ρεκόρ της τάξεως των 103.8 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

Με τις θετικές προοπτικές για την προσφορά εκτός OPEC+, το ισοζύγιο του ΙΕΑ υποδηλώνει μια ελαφρά αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων το α’ τρίμηνο του 2024, παρά την επέκταση των περιορισμών προσφοράς του OPEC+. Δεδομένων των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και των χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, ένα μέτριο πλεόνασμα μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση της αστάθειας της αγοράς. Ενώ το πετρέλαιο δια θαλάσσης αυξήθηκε κατά 60 εκατ. βαρέλια τον Δεκέμβριο εξαιτίας φορολογικών ζητημάτων στο τέλος του 2023 και καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων εκτρέπουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, τα αποθέματα στην ξηρά μειώθηκαν κατά σχεδόν 40 εκατ. βαρέλια. Τα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου επιδεινώνουν τον αντίκτυπο στις τιμές και μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα του κλάδου να ανταποκρίνεται σε απροσδόκητες τροπές της ζήτησης ή σε διαταραχές της προσφοράς, επισημαίνει ο ΙΕΑ.