Η JPMorgan Asset Management Eγκαταλείπει την Oμάδα Δράσης για το Κλίμα

Η JPMorgan Asset Management Eγκαταλείπει την Oμάδα Δράσης για το Κλίμα
energia.gr
Πεμ, 15 Φεβρουαρίου 2024 - 12:57

Ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της JPMorgan, ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων, αποχώρησε από τη Climate Action 100+, μια ομάδα επενδυτών που ωθεί τις εταιρείες να αναλάβουν δράση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, λέγοντας ότι το τμήμα της έχει πλέον την ικανότητα να αναλάβει μόνη της την εταιρική δέσμευση για το κλίμα

Η εταιρεία της Νέας Υόρκης γίνεται η τελευταία μεγάλη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που εγκαταλείπει έναν συνασπισμό περιβαλλοντικών επενδύσεων, σε μια εποχή που ο κλάδος δέχεται έντονες πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ σχετικά με τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Climate Action 100+, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017, προκαλεί τις αεροπορικές εταιρείες, τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους και άλλες ρυπογόνες εταιρείες να μειώσουν το αποτύπωμά τους σε άνθρακα. Η JPMAM προσχώρησε το 2020, όπως και η BlackRock, η State Street Global Advisors και ορισμένες άλλες πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Η JPMAM "δεν ανανεώνει τη συμμετοχή της στη δράση Climate Action 100+", ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωσή του στους Financial Times. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει "σημαντική επένδυση" στην ομάδα διαχείρισης και στην εταιρική δέσμευση "καθώς και στην ανάπτυξη του δικού της πλαισίου δέσμευσης για τον κλιματικό κίνδυνο τα τελευταία δύο χρόνια".

"Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια ομάδα 40 εξειδικευμένων επαγγελματιών που ασχολούνται με τις βιώσιμες επενδύσεις", είπε. "Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα πλεονεκτήματα και την εξέλιξη των δικών της δυνατοτήτων διαχείρισης, η JPMAM αποφάσισε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον σε δεσμεύσεις της Climate Action 100+".

Η αποχώρηση της JPMorgan συρρικνώνει τον αριθμό των πολύ μεγάλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων στη Climate Action 100+ και έρχεται μετά την αποχώρηση αρκετών μικρότερων οίκων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Loomis Sayles και Walter Scott, από την ομάδα πέρυσι. Η Vanguard και η Fidelity δεν προσχώρησαν ποτέ στην ομάδα, η οποία αριθμεί περισσότερα από 700 μέλη. Η BlackRock, η Goldman Sachs, η Invesco και η Pimco παραμένουν καταχωρημένες στον ιστότοπο της οργάνωσης.

Εκπρόσωπος της Climate Action 100+ αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση της JPMorgan, αλλά δήλωσε ότι μόνο 13 εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την οργάνωση από τότε που ξεκίνησε και περίπου 60 έχουν ενταχθεί από τον Ιούνιο του 2023.

Καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν επωφεληθεί από την παγκόσμια έκρηξη της βιώσιμης επένδυσης, έχουν επίσης στοχοποιηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους που συνήθως ευθυγραμμίζονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2022, η Δυτική Βιρτζίνια πρωτοστάτησε όταν απαγόρευσε σε πέντε χρηματοπιστωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι JPMorgan, BlackRock και Goldman, να έχουν νέες επιχειρήσεις στην πολιτεία, λέγοντας ότι "μποϊκοτάρουν" τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η δικαστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κλήτευσε τις BlackRock, State Street Global Advisors και Vanguard στο πλαίσιο έρευνας για τις βιώσιμες επενδύσεις. Η επιτροπή έχει επίσης κλητεύσει έναν αξιωματούχο της Climate Action 100+.

Η Vanguard αποχώρησε από την πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers τον Δεκέμβριο του 2022, λίγες ημέρες πριν ο εκπρόσωπός της καταθέσει σε νομοθετική ακρόαση στο Τέξας σχετικά με τις βιώσιμες επενδύσεις μαζί με την BlackRock και την SSGA. Η Vanguard απαλλάχθηκε τελικά από την ακρόαση.

Το Τέξας, η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός πολιτεία των ΗΠΑ, κήρυξε τη Δράση για το Κλίμα 100+ ως αντιπετρελαϊκή και εμπόδισε τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, να συνεργαστούν με την κυβέρνηση.

Η Οκλαχόμα, μια άλλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, απαγόρευσε στην JPMorgan, την BlackRock και άλλες εταιρείες να συνεργάζονται με την πολιτεία το 2023.

Επιπλέον, 21 ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών ερευνούν διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για συνεργασία σε θέματα κλίματος. "Πιθανός παράνομος συντονισμός εμφανίζεται σε όλα τα έγγραφα της δράσης Climate Action 100+", δήλωσαν πέρυσι οι γενικοί εισαγγελείς.

Η πιο πρόσφατη έκθεση δέσμευσης της JPMorgan για την κλιματική αλλαγή εκθέτει τις απόψεις της σχετικά με τα όρια της συλλογικής δράσης, λέγοντας ότι "δεν συνεργάζεται με άλλους επενδυτές σε θέματα επενδύσεων και λαμβάνει τις δικές της ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με τις εταιρείες που επενδύουν".