Η παραμονή των τιμών του Brent, του διεθνούς benchmark, πάνω από τα 82 δολάρια ανά βαρέλι τα τελευταία 24ωρα σηματοδοτεί, ενδεχομένως, μια νέα τάση των αγορών, αυτή τη φορά ανοδική, παρά τo σχετικά στενό εύρος των διακυμάνσεων που παρατηρούνται. Οι αιτίες συμπυκνώνονται στην αστάθεια και αβεβαιότητα που δημιουργεί η κρίση στην Μέση Ανατολή, στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν σε διάφορες χώρες και στην ολοένα και εντεινόμενη ρευστότητα σε επίπεδο ρυθμίσεων που δίνουν το έναυσμα στον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Fitch Ratings, να υποστηρίζει ότι όλα αυτά συνιστούν κίνδυνο

για τις περισσότερες αγορές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, του χαλκού και του χρυσού, κατά το έτος που διανύουμε.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει το oilprice.com, oι εμπειρογνώμονες της Standard Chartered υποστηρίζουν ότι οι αγορές προεξοφλούν απειλή για τις αγορές εμπορευμάτων κυρίως λόγω της ασθενικής ζήτησης πετρελαίου τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές φαίνεται ότι είχαν δίκιο με τα τελευταία στοιχεία για τα παγκόσμια αποθέματα που δείχνουν ότι οι αγορές πετρελαίου είναι πιο σφιχτές από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με την StanChart, τα αποθέματα έχουν μειωθεί μήνα Ιανουάριο, μόλις για τρία χρόνια από το 2004!

Τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφηκε πλεόβασμα-μαμούθ ύψους 3,4 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα  που ήταν το τρίτο μεγαλύτερο για οποιοδήποτε μήνα, την τελευταία 20ετία.

Με τον πόλεμο στην Γάζα να συνεχίζεται εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες και τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης να εξαπολύουν διαρκώς επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, πολλές  εταιρείες αντασφαλειών έχουν αρνηθεί να ασφαλίσουν πλοία που πλέουν σε αυτή την ταραγμένη περιοχή, ενώ άλλες χρεώνουν τα πλοία αμερικανικών, βρετανικών και ισραηλινών συμφερόντων με επιπλέον ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου που φθάνουν μέχρι και 50%.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπροστά τους εκλογές, κατά τις οποίες, τυχόν επικράτηση του Ντόναλτ Τραμπ είναι πιθανό να ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονταν ανέκαθεν υπέρ των ορυκτών καυσίμων και ο Τραμπ ως πρόεδρος θα επιδιώξει πιθανότατα να ενισχύσει τον εγχώριο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, να επεκτείνει την πρόσβαση σε ομοσπονδιακές εκτάσεις και να μειώσει τους φόρους.

Αντίθετα, ο Τραμπ δεν έχει κρύψει ποτέ την περιφρόνησή του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει κατακεραυνώσει τον ιστορικό νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, περιγράφοντάς τον ως τη "μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην ιστορία" χάρη στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για την καθαρή ενέργεια.

Αντιθέτως, μια δεύτερη θητεία του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφέρει την εντατικοποίηση των πολιτικών του υπέρ της καθαρής ενέργειας και πιο επιθετική προώθηση δράσεων για το κλίμα.

Βέβαια, υπάρχει η μεγάλη αντίφαση ότι επι ημερών του Δηνοκρατικού ηγέτη των ΗΠΑ ο τομέας των ορυκτών καυσίμων έχει ευδοκιμήσει, με την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όταν οι τιμές των μετοχών των εταιρειών παραγωγής υδρογονανθράκων έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν, και οι αντίστοιχες των εταιρειών παραγωγής καθαρής ενέργειας έχουν μειωθεί κατά 60%!

Ακόμη δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η μαζική παραγωγή LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστεί παρά το πρόσφατο πάγωμα των νέων έργων υγροποιημένου αερίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όσον αφορά, τέλος στο πετρέλαιο, τοάρθρο του oilprice.com επισημαίνει ότι η Wall Street εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά στα θεμελιώδη στοιχεία του ορυκτού. Πριν από μερικές εβδομάδες, η HSBC Global Research προέβλεψε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟPEC+ είναι αρκετά μεγάλη για να διατηρήσει τις τιμές του Brent στο εύρος διακύμανσης εγγύς των 75-85 δολαρίων ανά βαρέλι, μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του OPEC+ θα αυξηθεί στα 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο τέλος του 2024, από 4,3 εκατ. βαρέλια στο τέλος του 2023, ήτοι, αρκετά ώστε να αμβλύνει την κορύφωση των τιμών. 

Επιπλέον, η HSBC επεσήμανε ότι οι περικοπές της παραγωγής του διεθνούς καρτέλ δεν αποδίδουν όσο αναμενόταν, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής από τα μη μέλη του ΟPEC, ιδίως όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Από την πλευρά της, η Standard Chartered επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επιτρέψουν στο Ιράν να συνεχίσει να αντλεί τόσο πολύ πετρέλαιο και ότι η αμερικανική παραγωγή αργού φθάνει πιθανότατα κοντά στην κορύφωσή της. Σημειώνουμε ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει εκτοξευθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ελέω Μπάιντεν, από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ! 

Ο ΟPEC+ έχει προβλέψει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα ξεπεράσει κατά πολύ την αύξηση της προσφοράς εκτός καρτέλ κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Πιο συγκεκριμένα διαβλέπει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα φθάσει στα 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024 και στα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025, ήτοι, πολύ πάνω από την αύξηση της προσφοράς εκτός κατρέλ, που εκτιμάται στα 1,34 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024 και στα 1,27 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025.