Η Βιομηχανία Αντιδρά στο Ενιαίο Τιμολόγιο της ΔΕΔΑ- "Κίνδυνος Αυξημένου Κόστους"

Η Βιομηχανία Αντιδρά στο Ενιαίο Τιμολόγιο της ΔΕΔΑ- Κίνδυνος Αυξημένου Κόστους
energia.gr
Τρι, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 08:47

Οι υπέρογκες αυξήσεις που φθάνουν μέχρι και 64% στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Θεσσαλία, που επιβάλει για φέτος, η ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ενιαίου τιμολογίου, που αποφασίστηκε στις 24 Ιανουαρίου, προκαλεί έντονες αντιδράσεις μe την ΕΒΙΚΕΝ να αποστέλει επιστολή προς την ΡΑΑΕΥ και να ζητά την αναστολή της σχετικής απόφασης.

Η ΕΒΙΚΕΝ προειδοποιεί την Αρχή, ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί το κόστος για τη βιομηχανία. Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής: 

"Στην από 14/12/2023 επιστολή μας προς την Αρχή σας, είχαμε επισημάνει ότι τα τέλη χρήσης δικτύου διανομής φ.α για τις βιομηχανίες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση που κατάφερε μεγάλη διείσδυση του φ.α, ήταν έως και 5 φορές χαμηλότερα ως προς τα τέλη για τις βιομηχανίες στις υπόλοιπες περιοχές.

Επίσης στην ίδια επιστολή είχαμε επισημάνει ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία για αύξηση των τελών για τις βιομηχανίες στις περιοχές αυτές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα τέλη που ισχύουν στις υπόλοιπες περιοχές, αλλά αντίθετα υποδηλώνει τη δυνατότητα να μειωθούν τα ήδη πολύ υψηλά τέλη για τις βιομηχανίες και στις υπόλοιπες περιοχές.

Δυστυχώς με την από 24/1/2024 απόφαση της Αρχής σας εγκρίθηκαν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση επαχθείς αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου Διανομής φ.α για μεν τις βιομηχανίες στις περιοχές Θεσσαλίας κατά 60%, για δε την περιοχή Θεσσαλονίκης κατά 30% και μάλιστα χωρίς ανάλογες μειώσεις στα ήδη πολύ υψηλά βιομηχανικά τιμολόγια των υπόλοιπων περιοχών.

Άρα η έγκριση από την Αρχή σας υψηλότερου WACC από το προηγούμενο είχε ως αποτέλεσμα αύξηση των τιμολογίων για τις βιομηχανίες. 

Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις στις περιοχές Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης προφανώς οφείλονται κύρια στο ότι η απόφαση σας ενέκρινε τον συμψηφισμό του ποσού των -18.727.483 €, που υπήρχε ως υπερανάκτηση στα εν λόγω δίκτυα με τις υποανακτήσεις των υπόλοιπων δικτύων διανομής."

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τη ΡΑΑΕΥ για το ίδιο θέμα Η πρώτη είχε σταλεί στο μέσον του περασμένου Δεκεμβρίου όταν και προειδοποιούσε για τον επερχόμενο κίνδυνο αυξήσεων πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, τόσο για την αύξησης του WAAC που διεκδίκησε και έλαβε η ΔΕΔΑ, όσο και για την πρότασης του Διαχειριστή σχετικά με την υιοθέτηση των ενιαίων τιμολογίων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε ήδη WΑCC 8,57% στην ΔΕΔΑ για το 2023, το οποίο επέφερε αυξήσεις τελών χρήσης δικτύου από 2% μέχρι και 31% στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλίας και μέχρι 56% για ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας.