Κατατέθηκε Τροπολογία για Κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς στο Φ. Αέριο της Ηλεκτροπαραγωγής

Κατατέθηκε Τροπολογία για Κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς στο Φ. Αέριο της Ηλεκτροπαραγωγής
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Πεμ, 8 Φεβρουαρίου 2024 - 07:51

Στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2022 προχωρά το ΥΠΕΝ, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Η ειδική εισφορά αρχικά επέβαλε οριζόντια χρέωση 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ωστόσο άλλαξε τον περασμένο Μάιο (του 2023), λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και θεσπίστηκε αλλαγή της «φόρμουλας» ώστε η εισφορά να είναι ίση με το 5% του συμβολαίου στο ολλανδικό hub του TTF.

Οι δύο εισφορές αποσκοπούσαν στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και είχε κριθεί σκόπιμη η θέσπιση τους λόγω της ενεργειακής κρίσης που τότε ήταν σε εξέλιξη. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συγκέντρωνε έσοδα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Με την τελική μορφή που έλαβε η ειδική εισφορά του 5%, η επιβάρυνση είναι  περίπου στα 1,75 ευρώ ανά MWh φυσικού αερίου (με το σενάριο της τιμής του TTF στα 35 ευρώ/MWh) αλλά στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η επιβάρυνση διπλασιάζεται περίπου στα 3,5 ευρώ ανά MWh καθώς η απόδοση της θερμικής μεγαβατώρας αυξάνεται κατά 50%.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ειδική εισφορά έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά καθώς αυξάνει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Με την κατάργηση, επιτυγχάνεται η μειώσει των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, όπως αναφέρεται, θα επηρεαστούν θετικά  και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλύουν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές.
 
.