Ørsted: Η Μεγαλύτερη Εταιρεία στα Υπεράκτια Αιολικά Αναγκάζεται να Περικόψει Θέσεις Εργασίας και Μερίσματα – Αποχωρεί Από Αγορές

Ørsted: Η Μεγαλύτερη Εταιρεία στα Υπεράκτια Αιολικά Αναγκάζεται να Περικόψει Θέσεις Εργασίας και Μερίσματα – Αποχωρεί Από Αγορές
energia.gr
Τετ, 7 Φεβρουαρίου 2024 - 14:06

Η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο Ørsted αναστέλλει την καταβολή μερίσματος, περικόπτει θέσεις εργασίας και αποχωρεί από πολλές αγορές καθώς ο όμιλος σχεδιάζει την ανάκαμψή του μετά από ένα καταστροφικό 12μηνο

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ørsted δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα «αναστείλει» τα μερίσματα για την περίοδο 2023-2025, θα περικόψει 800 θέσεις εργασίας και θα αποσυρθεί από τις αγορές της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mads Nipper, παλεύει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μια υπερβολικά επιθετική επέκταση στην αγορά των ΗΠΑ και την αύξηση στα επιτόκια που οδήγησε τον όμιλο με έδρα τη Δανία, αντιμέτωπο με απομειώσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την Ørsted μια «πιο λιτή και αποτελεσματική εταιρεία», τονίζει ο Nipper.

Καθώς ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 50,1% στη δανική κυβέρνηση, προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, ο πρόεδρος Thomas Thune Andersen αναμένεται να παραιτηθεί στις 5 Μαρτίου, μετά από σχεδόν μια δεκαετία στη θέση του. Η αποχώρηση του Άντερσεν έρχεται μετά την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου Daniel Lerup και του επικεφαλής λειτουργικού διευθυντή Richard Hunter τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι περιπέτειες της Ørsted αντανακλούν τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη βιομηχανία των υπεράκτιων αιολικών, την οποία οι επενδυτές είχαν υπερασπιστεί έως ότου τα υψηλότερα επιτόκια, τα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια επέκτασης και η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού έπληξαν τον κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η Ørsted έχει εκτεθεί ιδιαίτερα εν μέρει λόγω της μεγάλης παρουσίας της στην ακόμη εμβρυϊκή αγορά των ΗΠΑ, όπου δυσκολεύτηκε να λάβει εκπτώσεις φόρου και παραπονέθηκε για επαχθείς απαιτήσεις για εγχώριας κατασκευής ανταλλακτικά.

Στο πλαίσιο των μελλοντικών της κινήσεων, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η Ørsted μείωσε τον στόχο της για δυναμικότητα ΑΠΕ έως το 2030, από 50 GW σε 35 GW με 38 GW.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Nipper είπε ότι η εταιρεία έχει «αισθανθεί τον αντίκτυπο των προκλήσεων της αγοράς τα τελευταία χρόνια», αλλά «διδάχτηκε από αυτές τις προκλήσεις και εφάρμοσε σημαντικές αλλαγές».

Αναλυτές της RBC δήλωσαν την Τετάρτη ότι η εταιρεία «τώρα πρέπει να εκτελέσει διάφορα μέρη του σχεδίου της».

Οι μετοχές του Ørsted, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το ύψος-ρεκόρ του 2021, σημείωσαν πτώση κατά σχεδόν 2% στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης.