Ο όγκος υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εισρέει από τους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΕΕ τον Ιανουάριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Gas Infrastructure Europe (GIE)

Έτσι, οι παραδόσεις LNG στο δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΕ σημείωσαν σημαντική πτώση τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα 10,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 6%, τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όσο και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ πρόκειται για τη μικρότερη ποσότητα που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2023. \

Σύμφωνα με στοιχεία έως τις 28 Ιανουαρίου από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG), η κύρια πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη το 2024 μέχρι σήμερα ήταν οι αποσύρσεις από υπόγεια αποθήκευση, αντιπροσωπεύοντας το 41% των προμηθειών. Το LNG ήρθε δεύτερο με 23%, με το αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα, κυρίως τη Νορβηγία, να συνεισφέρει 19%. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της διέλευσης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και των αποσύρσεων ποσοτήτων εκ μέρους ευρωπαϊκών εταιρειών από εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας αντιστοιχούν στο 7,2% των προμηθειών. Επίσης, η ΕΕ προμηθεύεται 2% των ποσοτήτων αερίου που κατανάλωσε την τρέχουσα χρονιά μέχρι σήμερα 2% και ^5 από τη Βόρεια Αφρική.