Η TotalEnergies Πουλά το 50% του Χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε ΗΠΑ, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα

Η  TotalEnergies Πουλά το 50% του Χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε ΗΠΑ, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα
energia.gr
Παρ, 2 Φεβρουαρίου 2024 - 17:52

Σύμφωνα με το Reuters, η γαλλική TotalEnergies διερευνά την πώληση του 50% ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ που διαθέτει σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος αναζητά συμβούλους για την πώληση μεριδίου του χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο αξίζει συνολικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μια σειρά από συναλλαγές, ενδεχομένως με αρκετούς αγοραστές, είπε ένας από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters.

Η TotalEnergies αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας των ΑΠΕ έχει πληγεί από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και το αυξημένο κόστος κεφαλαίου. Ήδη άλλες εταιρείες κοινής ωφελείας και εταιρείες πετρελαίου όπως η Enel, η Repsol ή η Iberdrola, έχουν πουλήσει μερίδια σε αιολικά και ηλιακά πάρκα για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση νέων έργων. Τον Δεκέμβριο, η TotalEnergies πούλησε μερίδιο 22,5% σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην PTT Exploration and Production (PTTEP) της Ταϊλάνδης έναντι 522 εκατ. λιρών (660,54 εκατ. δολ.).

Ας σημειωθεί ότι η γαλλική εταιρεία έχει σημαντικά υψηλότερη ικανότητα παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Πέρυσι, η TotalEnergies ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Eren για 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (4,10 δισεκατομμύρια δολάρια) συμπεριλαμβανομένου του χρέους της.