Η Google έχει υπογράψει εταιρικές συμφωνίες αγοράς ενέργειας (CPPA) με τη Shell και την Eneco για ενεργειακή ισχύ 478 MW σε δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα που κατέχουν από κοινού οι εταίροι στην Ολλανδία: Hollandse Kust Noord και Hollandse Kust West VI. Μαζί με τις υπάρχουσες συμφωνίες αγοράς ενέργειας που υπέγραψε η Google στην Ολλανδία, τα δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα θα βοηθήσουν

τα ολλανδικά κέντρα δεδομένων και τα γραφεία της εταιρείας να φτάσουν σε περισσότερο από 90% ενέργεια χωρίς άνθρακα το 2024, αναφέρει η Google.

Ο τεχνολογικός γίγαντας λέει ότι αυτό είναι το «μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό έργο που έχει ποτέ».

Τα τελευταία χρόνια, η Google έχει υπογράψει CPPA με πολλούς ιδιοκτήτες υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συμπεριλαμβανομένης σύμβασης για 100 MW στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Moray West στη Σκωτία, στο οποίο η Amazon μόλις εξασφάλισε 473 MW για την τροφοδοσία των δραστηριοτήτων της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Google έχει επίσης CPPA με την Ørsted βάσει της οποίας η εταιρεία θα αποσπάσει 50 MW από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borkum Riffgrund 3 ισχύος 900 MW στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα, καθώς και μια συμφωνία αγοράς ενέργειας με την Engie για το βελγικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο Norther.

Η Shell και η Eneco κατέχουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Hollandse Kust Noord και Hollandse Kust West VI στην Ολλανδία μέσω των κοινοπραξιών CrossWind και Ecowende.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord τέθηκε σε λειτουργία στις 20 Δεκεμβρίου 2023, ανεβάζοντας την επιχειρησιακή υπεράκτια αιολική ισχύ της χώρας στα 4,7 GW, πέρα από τον ολλανδικό στόχο για το 2023.

Το Hollandse Kust Noord ισχύος 759 MW βρίσκεται 18,5 χιλιόμετρα από την ακτή του Egmond aan Zee και περιλαμβάνει 69 ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa SG 11.0-200 DD.

Μέσω της κοινοπραξίας Ecowende, η Shell και η Eneco κατασκευάζουν το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust West VI, ισχύος 760 MW, 53 χιλιόμετρα από την ακτή του IJmuiden. Το έργο θα περιλαμβάνει 54 ανεμογεννήτριες Vestas 15 MW και λέγεται ότι είναι το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο που θα είναι σε αρμονία με τη φύση.