Άνοδος των Τιμών του Αργού Καθώς Κλιμακώνεται η Ένταση στη Μέση Ανατολή

Άνοδος των Τιμών του Αργού Καθώς Κλιμακώνεται η Ένταση στη Μέση Ανατολή
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 29 Ιανουαρίου 2024 - 14:42

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, Δευτέρα, μετά την επίθεση με drone εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία, ενισχύοντας τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, ενώ, την ίδια στιγμή, και οι μαχητές Χούτι αύξησαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα

Έτσι, τα συμβόλαια τύπου Brent σημείωσαν άνοδο κατά 21 σεντς, φτάνοντας στα 83,76 δολάρια το βαρέλι, στις 11:17 ώρα Γκρήνουιτς (13:17 ώρα Ελλάδος), ενώ του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 21 σεντς, στα 78,22 δολάρια.

 

Η τιμή του Brent τον τελευταίο μήνα (πηγή: FT)


Οι κίνδυνοι διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αυξάνονται, μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Η τιμή του WTI τον τελευταίο μήνα (πηγή: FT)


Η εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura, εν τω μεταξύ, αξιολογεί τους κινδύνους ασφαλείας για νέα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε δεξαμενόπλοιο που δέχτηκε επίθεση από τους Χούτι της Υεμένης εχθές.

«Πιστεύουμε ότι ο θάνατος τριών μελών του αμερικανικού στρατού σήμερα στην Ιορδανία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στην εν εξελίξει σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Helima Croft αναλύτρια του RBC Capital, προσθέτοντας ότι η πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν αύξησε τον κίνδυνο περιφερειακού ενεργειακού εφοδιασμού. διαταραχές.

Οι αναλυτές της ANZ δήλωσαν: «Οι διακοπές στον εφοδιασμό έχουν περιοριστεί, αλλά αυτό άλλαξε την Παρασκευή αφού ένα πετρελαιοφόρο που εκτελούσε μεταφορά για λογαριασμό της Trafigura χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης».

Στην Κίνα, εν τω μεταξύ, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε τη Δευτέρα τη ρευστοποίηση του κολοσσού του τομέα ακινήτων China Evergrande Group, γεγονός ενδεικτικό μιας βαθύτερης κρίσης στον κινεζικό τομέα των ακινήτων, επιδεινώνοντας το κλίμα στη ζήτηση αργού στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Τα παρατεταμένα υψηλά επιτόκια στην Ευρώπη βρίσκονται επίσης στο ραντάρ των επενδυτών, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση τη Δευτέρα για το πότε έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να μειώσει τις εξαγωγές νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, μεταξύ 127.500 και 136.000 βαρελιών την ημέρα - περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της - μετά από πυρκαγιές που διέκοψαν τις εργασίες σε διυλιστήρια στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με traders και τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της London Stock Exchange Group plc.

Σημειώνεται, τέλος, ότι άλλη μια ρωσική πετρελαϊκή εγκατάσταση δέχτηκε επίθεση τη Δευτέρα, με τις ρωσικές αρχές να αναφέρουν ότι απέτρεψαν επίθεση με drone στο διυλιστήριο Slavneft-YANOS στην πόλη Γιαροσλάβλ.