Οι Βρυξέλλες εξετάζουν έκτακτα μέτρα στήριξης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ, καθώς μια πληθώρα φθηνών κινεζικών εισαγωγών απειλεί την εγχώρια παραγωγή και τα στοιχεία της βιομηχανίας προειδοποιούν ότι οι κατασκευαστές της ηπείρου είναι στο χείλος της καταστροφής. Τέσσερα ευρωπαϊκά εργοστάσια έκλεισαν ή ανακοίνωσαν σχέδια για να το πράξουν τις τελευταίες εβδομάδες, ακριβώς τη στιγμή που η ΕΕ ετοιμάζεται να

ανακοινώσει ένα σχέδιο τον επόμενο μήνα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα απαιτήσει για αυτό να πραγματοποιήσει αυξανόμενες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εκπρόσωποι του κλάδου κατηγορούν τον κινεζικό ανταγωνισμό και ζητούν μέτρα στήριξης.

«Υπάρχει τεράστια παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα χωρίς να κάνουν τεράστιες ζημίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κινεζική απειλή», δήλωσε ο Johan Lindahl, γενικός γραμματέας του βιομηχανικού ομίλου European Solar Manufacturing Council.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στους FT ότι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έρευνα αντιντάμπινγκ κατά της Κίνας - η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τιμωρητικούς δασμούς - ή κίνητρα στις εθνικές κυβερνήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια.

Η Επιτροπή είχε «συνείδηση των δυσκολιών» που αντιμετώπιζε ο τομέας της ηλιακής ενέργειας και οι Βρυξέλλες εξέταζαν «όλες τις επιλογές» για εμπορικά μέτρα, δήλωσε αξιωματούχος.

Αλλά ο κλάδος διχάζεται ως προς το αν τέτοια μέτρα θα βοηθούσαν.

Η ESMC είπε ότι οι κατασκευαστές ήταν «στο χείλος του γκρεμού» και ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής θα μπορούσε να κλείσει εντός τριών μηνών.

«Είτε [οι κατασκευαστές] θα αναγκαστούν σε χρεοκοπία είτε αυτοί που. . . έχουν τους πόρους θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ», είπε η Lindahl. Η Ουάσιγκτον προσφέρει τεράστιες επιδοτήσεις σε εταιρείες που επενδύουν στην πράσινη τεχνολογία στις ΗΠΑ.

Το ESMC πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Παρασκευή για να συζητήσει την «πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε η Lindahl.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα μέτρα εμπορικής άμυνας». . . γιατί δεν έχουμε δει να λαμβάνονται άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης». Η ταχύτερη επιλογή θα ήταν μια έρευνα διασφαλίσεων από την Επιτροπή, η οποία θα περιόριζε τις εισαγωγές ή θα αύξανε τους δασμούς. Είναι επίσης δυνατός ένας έλεγχος κατά των επιδοτήσεων ή αντιντάμπινγκ.

Ωστόσο, η SolarPower Europe, ένας βιομηχανικός φορέας που συγκαταλέγει στα μέλη του την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, έχει κάνει δημόσια εκστρατεία κατά των εμπορικών μέτρων.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ και των εθνικών πολιτικών πρέπει να δράσουν γρήγορα με πραγματικές λύσεις», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger. «Οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι δημοπρασίες ανθεκτικότητας και οι εγγυήσεις πιστώσεων είναι μερικά από τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων».

Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της βιομηχανίας είπε ότι η ιστορία έδειξε ότι οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργούσαν μια κατάσταση διπλής απώλειας και θα άφηναν τους στόχους του μπλοκ για το κλίμα μετέωρους.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ εφάρμοσε μέτρα αντιντάμπινγκ σε κινεζικές ηλιακές κυψέλες, στοιχεία και πάνελ το 2013, μόνο για να τα άρει πέντε χρόνια αργότερα για να αυξήσει την προσφορά και να επιτύχει τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Ευρώπη παράγει λιγότερο από το 3% των ηλιακών συλλεκτών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων ηλιακής ενέργειας του μπλοκ για το 2030, οπότε αυτό δημιουργοί φόβους ότι η εφαρμογή εμπορικών μέτρων θα μπορούσε να επηρεάσει την προσφορά και να καθυστερήσει τα έργα.

Ο Henning Rath, επικεφαλής της αλυσίδας εφοδιασμού στη γερμανική εταιρεία εγκατάστασης ηλιακών ενέργειας Enpal, η οποία προμηθεύεται ηλιακά πάνελ από την Κίνα, είπε ότι η επανεισαγωγή προστατευτικών μέτρων θα διαταράξει την αγορά. «Σήμερα οι Κινέζοι δεν είναι μόνο οι πιο ανταγωνιστικοί σε τιμή αλλά και σε ποιότητα», είπε.

Η Ευρώπη δεν είχε μια «μακροπρόθεσμη βιομηχανική στρατηγική» για τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του είδους που εφαρμόζουν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, πρόσθεσε.

Η ελβετική Meyer Burger δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα κλείσει το γερμανικό εργοστάσιο ηλιακών μονάδων της - ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο παραγωγής στην Ευρώπη - τον Απρίλιο και θα επεκτείνει την παραγωγή στις ΗΠΑ, εκτός εάν λάβει κρατική υποστήριξη. Περίπου 500 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν, είπε.
«Μια απότομη αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας και οι εμπορικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την Ινδία και τις ΗΠΑ [στην Κίνα] οδήγησαν σε σημαντική υπερπροσφορά και άνευ προηγουμένου στρέβλωση στην ευρωπαϊκή ηλιακή αγορά το 2023», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ένα «πακέτο αιολικής ενέργειας» που καθόριζε ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και οικονομικές εγγυήσεις για τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η οδηγία δημοσιεύτηκε ως απάντηση στις ανησυχίες ότι οι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας υποτιμήθηκαν από φθηνές κινεζικές εισαγωγές. Η ηλιακή βιομηχανία έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται παρόμοια μέτρα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίστηκε σε μια στρατηγική που καθορίστηκε το 2022, η οποία αύξησε τους στόχους για την ανάπτυξή της στο μπλοκ στα 320 GW έως το 2025, αύξηση 43% σε σύγκριση με προηγούμενους στόχους που είχαν τεθεί το 2019.

Ο κλάδος αναπτύσσεται γρήγορα, με ετήσια επίπεδα αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος περίπου 40% για τρία συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αγοράς της SolarPower Europe.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη φέτος θα μειωθεί στο 11% λόγω έλλειψης χωρητικότητας σύνδεσης στο δίκτυο και προβλημάτων αδειοδότησης.